13:53 20.06.2018

Турчинов вважає "план Авакова" одним з варіантів реалізації ініціатив Порошенка

2 хв читати
Турчинов вважає "план Авакова" одним з варіантів реалізації ініціатив Порошенка

Ініціатива міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова про поетапну деокупацію Донбасу є одним з варіантів реалізації мирних ініціатив президента України Петра Порошенка, заявляє секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

"Хочу сказати, що це не альтернативний план, як дехто намагається його представити. Навпаки, це один з варіантів реалізації мирних ініціатив президента Порошенка", - сказав О.Турчинов в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Секретар РНБО України також пояснив специфіку цього плану. "Суть пропозиції - проводити деокупацію не на всій території одразу, а поетапно, крок за кроком: відпрацювали окремий район або місто, відновили в ньому правове та соціально-економічне поле України, - просуваємося далі", - розповів він.

При цьому О.Турчинов зазначив, що будь-який формат мирної деокупації Донбасу, а не поетапне звільнення збройним шляхом, впирається в небажання Росії припинити агресію, і він не очікує зміни російської політики найближчим часом.

7 червня на ІХ Національному експертному форумі А.Аваков заявив, що переговорний процес щодо врегулювання ситуації на Донбасі в Мінську не вирішує проблем України і створює ситуацію замороженого конфлікту. "Мінський процес зіграв свою роль і на сьогоднішній момент він мертвий. Мінський процес в тому вигляді, в якому він є зараз, ніяк не вирішує проблем України. Це ситуація затягнутого, замороженого конфлікту", - сказав глава МВС, додавши, що переговорна позиція повинна базуватися на суспільній дискусії, яку підтримує все суспільство.

А. Аваков також вважає, що процес деокупації Донбасу потребує ухвалення закону "Про амністію", але його дія не може торкнутися людей, які воювали проти українських військових і здійснювали кримінальні злочини проти мирних жителів.

В українському суспільстві, вважає А.Аваков, має відбутися дискусія щодо того, на кого буде поширюватися амністія.

За словами глави МВС, повернення окупованої території Донбасу не буде простим процесом і не буде військовою операцією. За його словами, така операція буде містити кілька компонентів, зокрема, комунікаційний, інформаційний, а "технічно - це, швидше за все, буде поліцейська операція без застосування військових сил".

А.Аваков також висловив думку про необхідність ухвалення закону про колабораціонізм, який передбачатиме порядок притягнення до відповідальності бойовиків під час деокупації окремих районів Донецької та Луганської областей, така ініціатива повинна бути розроблена і прийнята до початку звільнення цих територій. Паралельно з законом про колаборантів, на переконання міністра, обов'язково слід ухвалити закон про амністію, під дію якого потрапить більшість населення, яке пережило окупацію - "всі ті, хто опинився заручником агресора або вимушено працював в установах і організаціях на окупованій території".


Повний текст інтерв'ю О.Турчинова буде опублікований на сайті агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА