17:57 20.06.2018

І.Геращенко: Очікуємо офіційного звернення Ягланда до Путіна з вимогою звільнити Сенцова та інших в'язнів

2 хв читати
І.Геращенко: Очікуємо офіційного звернення Ягланда до Путіна з вимогою звільнити Сенцова та інших в'язнів

 Якщо генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд готовий звернутися до президента Росії Володимира Путіна з проханням про звільнення засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова та інших утримуваних українців, то він має негайно зробити це й домагатися їхнього звільнення з гуманітарних причин, заявляє перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в підгрупі з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко.

"Заручників треба звільняти негайно. І це обов'язок генсека РЄ - вимагати від президента РФ, країни-члена РЄ, дотримання міжнародного гуманітарного права і звільнення всіх незаконно утримуваних українців. Очікуємо офіційного звернення Ягланда до Путіна з вимогою звільнити заручників і політв'язнів. І Олега, і всіх інших у тюрмах РФ і на окупованих територіях", - написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу ввечері.

При цьому перший віце-спікер українського парламенту не виключила, що питання звільнення політв'язнів Т.Янгланд може прив'язати до обіцянки повернути РФ у ПАРЄ без виконання Росією резолюцій асамблеї щодо виконання Мінських угод і деокупації Криму та Донбасу.

"Наголошую, що негайне звільнення заручників - це лише одна з вимог до РФ і лише один із пунктів Мінських угод, де також ідеться про припинення вогню, виведення іноземної зброї та техніки і т. д.", - написала І.Геращенко.

Раніше в середу в Москві генсек Ради Європи Т.Ягланд заявив журналістам, що засудженого в РФ О.Сенцова мають звільнити з гуманітарних причин. "Я вважаю, що пана Сенцова мають звільнити з гуманітарних причин. Його можуть помилувати з гуманітарних причин", - сказав Т.Ягланд журналістам у середу після зустрічі з російським омбудсменом Тетяною Москальковою.

"Якщо необхідне прохання на його помилування, я залюбки його подам на підставі Європейської конвенції з прав людини", - сказав Т.Ягланд.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) у серпні 2015 року засудив О.Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму.

О.Сенцов відбуває покарання в колонії суворого режиму в Ямало-Ненецькому автономному окрузі (РФ), більш відомій як "Білий ведмідь". 14 травня він оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, яких утримують у РФ.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила в середу, що звернулася з листом до російської колеги Тетяни Москалькової, в якому просить сприяти звільненню О.Сенцова та звернутися з відповідним проханням до президента РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА