19:40 21.06.2018

В Україні за підтримки міжнародних експертів розробляють Стратегію розвитку ВМС до 2035 року

3 хв читати
В Україні за підтримки міжнародних експертів розробляють Стратегію розвитку ВМС до 2035 року

Фахівці з Великої Британії, Норвегії, Польщі, США, Туреччини та Швеції допомагають Україні в розробці Стратегії розвитку Військово-Морських сил Збройних сил України до 2035 року відповідно до стандартів і практик НАТО, а також з урахуванням вимог Воєнної доктрини України та Стратегічного оборонного бюлетеня.

"Ідея щодо створення цього документа виникла у зв'язку зі складною ситуацією в Азовсько-Чорноморському регіоні, спричиненою тимчасовою окупацією Росією українського Криму та дестабілізацією обстановки на ключових морських напрямках", - повідомляє в четвер Міністерство оборони України.

В інформації зазначено, що за основу перспективного плану розвитку та застосування українських ВМС береться досвід провідних країн світу, зокрема, враховуються основні аспекти концепції війни на морі відповідно до документів НАТО. Також під час планування та розроблення цього документа враховуються географічні умови і театр бойових дій, загальна ситуація в Азовсько-Чорноморському регіоні, сили і засоби російського ЧФ як чинник воєнної загрози, анексований Крим, зведення Керченського мосту.

"Наша мета на короткострокову і середньострокову перспективу - створення високотехнологічних, ефективних і боєздатних ВМС, які будуть здатні гарантовано виконувати завдання щодо захисту ближньої морської зони, з протидії агресії РФ з морського напрямку, оборони морегосподарського комплексу, морських комунікацій у виключній морській (економічній) зоні України", - повідомив заступник начальника штабу командування ВМС ЗСУ з євроатлантичної інтеграції Андрій Риженко.

Він зазначив, що далі згідно зі Стратегією розвитку флоту до 2035 року ВМС розвиватимуться з розрахунком на дії вже в далекій морській зоні, тобто за межами Чорного моря.

"Деякі напрацювання Стратегії розвитку флоту вже вдалося втілити в життя. Насамперед це концепція "москітного" флоту, яка передбачає будівництво або придбання багатофункціональних, швидкісних, добре озброєних катерів. У нашому розпорядженні - малі броньовані артилерійські катери, на підході десантно-штурмові катери типу "Кентавр", прийняття до складу американських катерів класу Island. Далі планується будівництво ракетних катерів типу "Лань" та багатоцільових корветів проекту 58250, які стануть одним з елементів ударної бойової складової флоту", - поінформував А.Риженко.

Коментуючи розробку Стратегії розвитку ВМС ЗСУ до 2035 року, начальник штабу - заступник начальника штабу зі стратегії, політики та вимог ВМС США в Європі та Африці, 6-й флот ВМС США, контр-адмірал Деніел Дваєр зазначив, що цей документ визначає цілі та напрями розвитку ВМС України на довготривалу перспективу, і це дуже важливо.

"ВМС України опинилися в складних умовах після початку російської агресії, в результаті якої левова частка українського корабельного складу була захоплена і залишилася в Криму. Зараз доводиться вибудовувати флот із місцем базування на континентальній частині фактично з нуля. Утім ми бачимо, що українські ВМС суттєво змінюються. Після виходу з півострова проведена значна робота з аналізу наявних можливостей, оптимізації командної структури, нормативного забезпечення тощо", - сказав він.

У цьому контексті американський контр-адмірал запевнив, що США намагаються у міру можливостей надавати допомогу в організації розвитку ВМС України і різну підтримку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА