20:59 22.06.2018

Генасамблея ООН схвалила резолюцію із закликом до РФ вивести війська з Придністров'я

2 хв читати
Генасамблея ООН схвалила резолюцію із закликом до РФ вивести війська з Придністров'я

Генеральна Асамблея ООН у п'ятницю схвалила резолюцію, в якій міститься заклик вивести іноземні війська з території Молдови.

На підтримку резолюції висловилися 64 держави, проти - 14, 83 країни утрималися.

У документі міститься заклик до РФ "у повній відповідності з правилами, беззастережно і невідкладно завершити виведення Оперативної групи російських військ" з території Придністров'я у відповідність із зобов'язаннями, прийнятими на Стамбульському саміті ОБСЄ 1999 року.

Резолюція була винесена на голосування Молдовою за підтримки Канади, Грузії, Румунії, України та Естонії.

Проект резолюції представив на засіданні міністр закордонних справ і європейської інтеграції Тудор Ульяновський.

Він наголосив, що йдеться саме про виведення Оперативної групи російських військ (ОГРВ) через її незаконне перебування на території Молдови, а не миротворчого ротаційного контингенту, що входить до складу військового компоненту Об'єднаної контрольної комісії відповідно до положень молдовсько-російської угоди про врегулювання придністровського конфлікту від 21 липня 1992 року.

Міністр нагадав, що всупереч цій угоді, в якій РФ взяла на себе зобов'язання дотримуватися суворого нейтралітет відносно сторін конфлікту, військовослужбовці ОГРВ неодноразово брали участь у військових навчаннях із силовими структурами Придністров'я, зокрема у форсуванні Дністра на військовій техніці, повідомляють у п'ятницю молдовські ЗМІ.

"Очевидно, що така поведінка може розглядатися лише як пряма загроза безпеці Молдови, як порушення її суверенітету і територіальної цілісності, зокрема конституційного статусу нейтралітету і неприпустимість розгортання іноземних збройних сил на її території", - заявив Т.Ульяновський.

"У контексті кризи в Україні активізація військової діяльності російських військ і структур придністровських військ сприяє посиленню напруженості в цьому регіоні Європи", - наголосив молдовський дипломат.

За його словами, представлений проект резолюції висловлює "глибоке занепокоєння з приводу тривалого розміщення Оперативної групи російських військ і озброєнь на території Молдови без згоди цієї держави - члена ООН".

Він додав, що в документі міститься "наполегливий заклик" до РФ "без застережень і подальшого зволікання завершити упорядковане виведння Оперативної групи російських військ і озброєнь з території Молдови".

Під час засідання було прийнято рішення включити до попереднього порядку 73-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН питання про повне виведення іноземних збройних сил з території Молдови, зазначається в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА