07:02 25.06.2018

Оборона і співпраця Євросоюзу з НАТО будуть у центрі уваги Ради ЄС в Люксембурзі

4 хв читати
Оборона і співпраця Євросоюзу з НАТО будуть у центрі уваги Ради ЄС в Люксембурзі

Рада ЄС із закордонних справ у понеділок в Люксембурзі почнеться зі спільного засідання глав МЗС і міністрів оборони країн ЄС, які обговорять співпрацю в Євросоюзі в області безпеки і оборони, а також боротьбу проти гібридних загроз і приймуть висновки щодо безпеки і оборони, повідомив журналістам на умовах анонімності високопоставлений європейський чиновник.

"Потім відбудеться інше засідання з генеральним секретарем НАТО (Єнсом Столтенбергом - ІФ). Це стане можливістю проінформувати його щодо серії дій Євросоюзу в вищевикладеній сфері, а також обговорити продовження відносин між ЄС і НАТО", - сказало джерело минулої п'ятниці в Брюсселі , знайомлячи ЗМІ з порядком Ради ЄС.

"Генеральний секретар НАТО і високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки і оборони (Федеріка Могеріні - ІФ) представили спільну доповідь про виконання спільної декларації (ЄС і НАТО - ІФ), прийнятої в 2016 році, - продовжив співрозмовник журналістам. - Це вже третя спільна доповідь. Військова мобільність, безсумнівно, буде вкотре одним з пріоритетів цієї повістки. Також обговорюється можливість нової спільної декларації генерального секретаря з головою Європейської комісії (Жан-Клодом Юнкером - ІФ) і Європейської ради (Дональдом Туском - ІФ), яку могли б прийняти "на полях" саміту НАТО в другий тиждень липня".

Однак, відповідаючи на питання, функціонер ЄС визнав, що на даній стадії не може стверджувати напевно, що на саміті НАТО обов'язково буде прийматися чергова спільна декларація. "Але така можливість є. Безсумнівно, це питання обговорюватиметься міністрами в понеділок", - додав він, уточнивши, що не хотів би випереджати можливу декларацію і її зміст, але вважає, якщо така відбудеться, то її значна частина буде присвячена підведенню підсумків.

Після цього почнеться розділ ради, який пройде в форматі глав МЗС. Він традиційно відкриється оглядом актуальних міжнародних питань. Йтиметься, в першу чергу, про ситуацію навколо КНДР, обстановку в Лівії і угоду про зміну назви Македонії, повідомив інший високопоставлений чиновник ЄС.

Під час робочого обіду міністри закордонних справ обговорять стан в Ємені зі спеціальним представником ООН Мартіном Гріффітсом, який представить Раді ЄС свій мирний план. Саме тоді його проінформують про майбутні зусилля ЄС в Ємені. Як очікується, Рада прийме висновки з Ємену.

"Європейський союз стежить за конфліктом в Ємені з самого початку. У всякому разі, з гуманітарної точки зору. І, також, з позиції пошуку політичного рішення в допомогу процесу під егідою ООН і спецпредставникові організації. Але гуманітарні аспекти залишаються для нас пріоритетними", - сказав співрозмовник ЗМІ, охарактеризувавши обстановку в Ємені як "важку гуманітарну кризу на планеті".

За його словами, наступний пункт порядку денного - стан на Африканському Розі і в регіоні Червоного моря - логічно пов'язаний з Єменом, так як геополітична напруженість на обох берегах Червоного моря становить загрозу самому регіону і прилеглим територям. У Брюсселі бачать небезпеку такого розвитку подій для Євросоюзу і його інтересів, враховуючи загрозу безпеці судноплавства, подальшої дестабілізації регіону і посилення тероризму. З цього питання також очікуються висновки Ради ЄС.

Міністри закордонних справ обговорять глобальну стратегію ЄС на основі другої щорічної доповіді глави європейської дипломатії Федеріки Могеріні. У ній акцент робиться на досягнутому прогресі в області безпеки і оборони, посиленні стійкості ЄС, зміцненні зв'язку між внутрішньою та зовнішньою політикою, на публічній дипломатії.

Відбудеться обмін думками з Йорданії, і, як сказав функціонер ЄС, це буде можливістю для Ф.Могеріні проінформувати глав МЗС про результати її візиту до цієї країни 9-10 червня. Міністри ЄС мають намір підтвердити свою підтримку Йорданії, яка переживає важку соціально-економічну обстановку.

"Це важливий партнер щодо чималого числа проблем, з якими стикається регіон Близького Сходу, включаючи такі, як мирний процес і сирійське питання. Засідання надасть можливість показати наші підтримку і зобов'язання щодо Йорданії", - підкреслив європейський чиновник.

Він також назвав низку висновків, які Рада ЄС в Люксембурзі планує прийняти в понеділок без обговорення. Це висновки з регіону Сахель-Малі, мандату на переговори стосовно майбутньої угоди з країнами регіону АКТ (Африки, Карибського басейну і Тихого океану), пріоритетам ЄС в ООН і на 73-й Генеральній Асамблеї ООН, а також зі співробітництва ЄС з містами і місцевими владами третіх країн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА