08:06 25.06.2018

Міграційна криза стала для ЄС кризою політичною і має вирішуватися на основі європейських цінностей

3 хв читати
Міграційна криза стала для ЄС кризою політичною і має вирішуватися на основі європейських цінностей

Президент Франції Еммануель Макрон висловив задоволення тим, що на нараді низки лідерів ЄС у неділю в Брюсселі був виявлений всеохоплюючий підхід до проблеми міграції, включаючи зовнішні аспекти - захист кордонів, і внутрішні - вторинну міграцію.

"Це єдиний спосіб займатися цією кризою, яка, як я вже сказав після прибуття, звичайно, відзначена міграційної реальністю ще й сьогодні, і пік якої припадав на 2015 рік, але він, і це треба ясно заявити, є кризою політичною", - сказав журналістам французький президент увечері в неділю після завершення зустрічі в верхах з питань міграції та надання притулку.

"По-друге, я радий, що ця дискусія дозволила усунути рішення, які не відповідали б нашим цінностям. Це рішення, які пропонували тактику відкидання (прийому біженців - ІФ) або які не відповідали міжнародному гуманітарному праву або європейському праву. І вони не розглядалися як доречні", - продовжив Е.Макрон.

Увага, за його словами, зосереджувалася на рішеннях, які обговорювалися і були предметом перших консенсусів та які "за зовнішніми та внутрішніми розділами спрямовані на те, щоб, з одного боку, зробити більш ефективними наші процедури і нашу роботу з третіми країнами і країнами транзиту (міграції - ІФ), а з іншого - прискорити зміцнення захисту спільних кордонів і поліпшити внутрішнє функціонування, особливо прискорюючи прийняття рішень із союзних законодавчих актів, які обговорюються занадто довго".

Президент Франції закликав до підходу, "перш за все, прагматичного, ефективного, спрямованого на боротьбу проти нелегальної імміграції, але який ні в чому не поступається нашими принципами".

На його думку, до консенсусу щодо цього вдалося прийти на зустрічі в Брюсселі керівникам 16 держав ЄС, який відгукнувся на скликання головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером неформальної робочої наради з міграції та питань надання притулку в переддень саміту ЄС 28-29 червня, на якому очікується складна дискусія з цих аспектів європейської політики.

Відповідаючи на питання, президент Е.Макрон зазначив вільну манеру, в якій відбувалася нарада. Він повідомив, що не пропонувалося ніяких планів, кожен виступав зі своїми пропозиціями.

"Була відверта дискусія", - пояснив французький президент.

Усі пропозиції, в тому числі спільна пропозиція Е.Макрона і прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса, "широко обговорювалися". "Не було якогось особливого плану тієї чи іншої країни", - сказав президент.

За його словами, глава італійського уряду Джузеппе Конте заявив на зустрічі свою позицію, але вона логічно відповідала дискусії.

"Виклик, який стоїть перед нами сьогодні, - це виклик, пов'язаний з політичним тиском в деяких державах-членах і тим, що називають "вторинною міграцією" в Європейському союзі. Це ті, хто в'їхав в одну з країн ЄС, попросив притулку і перебрався в іншу країну. і факт, що сьогодні ми діємо недостатньо ефективно щодо повернення до країн їхнього походження жінок та чоловіків, які не відповідають вимогам для отримання притулку. Над цим треба працювати. Але треба також, щоб ми не брехали самі собі: деякі маніпулюють ситуацією в Європі, щоб нагнітати політичну напруженість, і грають на страху", - пояснив Е.Макрон.

"Я виходжу з того, що право на притулок є у Франції конституційним. Воно являє собою частину європейських цінностей. В цьому нічим не можна поступатися. Якщо хтось має право на захист і притулок, ми маємо їх надати. І поряд з цим є також принцип ефективності. Не можна залишити можливість процвітати ситуації з незаконною міграцією, тому що вона дестабілізує національне згуртування. І на такій рівновазі ми будуємо французьку політику, на такій рівновазі захищаємо європейську політику", - додав президент Франції.

Він висловив думку, що дискусія європейських лідерів, яка відбулася в неділю в Брюсселі, вписується в таку філософію, яку, як він вважає, разом з ним розділяють голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і значна більшість держав-членів ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА