13:59 26.06.2018

Рада ЄС затвердила четверту програму макрофінансової допомоги Україні на EUR1 млрд

2 хв читати
Рада ЄС затвердила четверту програму макрофінансової допомоги Україні на EUR1 млрд

Рада ЄС остаточно схвалила четверту програму макрофінансової допомоги для України, яка передбачає виділення EUR1 млрд кредитів у разі виконання Києвом низки умов, ідеться в його повідомленні в twitter. Проти такого рішення проголосувала лише Угорщина.

"Сьогоднішнє рішення - це визнання нашого прогресу на шляху реформ і підтвердження єдності і солідарності з Україною у протидії внутрішнім і зовнішнім викликам", - написав на своїй сторінці в Facebook президент України Петро Порошенко, привітавши це рішення Ради ЄС.

Метою виділення кредитних коштів є покриття фінансового розриву і підтримка економічної стабілізації та програми проведення структурних реформ.

Як повідомлялося, умови надання макрофіндопомоги будуть встановлені в меморандумі про взаєморозуміння між Україною та Єврокомісією.

Попередні умови були сформульовані Європарламентом, Радою ЄС та Єврокомісією в спільній заяві: запуск системи перевірки електронних декларацій, перевірка даних про бенефіціарів компаній, створення добре функціонуючого спеціалізованого антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії. Крім того, в меморандумі будуть закладені умови по боротьбі з відмиванням грошей і ухиленням від сплати податків.

Передумовою для надання макрофінансової допомоги також є повага Україною ефективних демократичних механізмів, зокрема багатопартійної парламентської системи.

Згідно з оприлюдненими матеріалами, макрофінансова допомога виділяється на термін до 15 років. Вона буде поділена на два транші, розміри яких будуть встановлені додатково. Програма буде діяти 2,5 роки з моменту набуття чинності меморандуму про взаєморозуміння з Україною.

Базово передбачається, що кошти макрофінансової допомоги будуть виділені Нацбанку, однак не виключено, коли кінцевим їхнім бенефіціарним одержувачем стане Мінфін.

Перша програма макрофінансової допомоги ЄС для України на EUR610 млн була схвалена навесні 2014 року і виділена Києву трьома траншами з травня 2014 року по квітень 2015 року.

ЄС в 2014 році схвалив для України також другу подібну програму на EUR1 млрд, в рамках якої було виділено два рівних траншу по EUR500 млн - 17 червня і 3 грудня.

Третю таку програму на EUR1,8 млрд Євросоюз схвалив 15 квітня. Вона передбачала виділення трьох траншів по EUR600 млн, однак третій транш був скасований 18 січня 2018 року через невиконання Україною узгоджених умов.

Необхідність в четвертій програмі виникла в зв'язку з тим, що в листопаді 2017 року місія МВФ переглянула свої оцінки потреби країни в зовнішньому фінансуванні, вказавши на додатковий розрив в $4,5 млрд на 2018-2019 рр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА