07:59 27.06.2018

Рада ЄС заслухала Польщу щодо стану правової держави і розраховує на вирішення проблем шляхом діалогу

3 хв читати
Рада ЄС заслухала Польщу щодо стану правової держави і розраховує на вирішення проблем шляхом діалогу

Усі сторони були добре підготовлені до слухань Польщі на Раді ЄС із загальних питань в рамках статті 7 параграфа 1 Договору про Європейський Союз, повідомив в Люксембурзі перший заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс.

"Ми всі добре підготувалися. (Євро) комісія була добре підготовлена. Польський уряд дуже добре підготувався, прибув з посиленою делегацією. Додам, що держави-члени теж добре підготувалися, тому що вони задавали дуже точні питання польській делегації", - сказав заступник голови ЄК на прес-конференції ввечері у вівторок після закінчення засідання ради.

"Ми маємо врегулювати це питання по-європейські. Тобто через діалог. Це головне для нашого спільного майбутнього. Треба, щоб Польща грала свою історичну роль в європейському будівництві. І щоб так воно і було, я дійсно вважаю, що ми маємо стежити за тим, щоб більше не було системних загроз для правової держави в Польщі. У цьому мета комісії", - пояснив Ф.Тіммерманс.

Він уточнив, що даний підхід не будується на конфронтації. Відбувається діалог з метою прийти до рішення, яке дозволить констатувати, що більше немає таких системних загроз.

За його словами, обговорювалися всі питання польської судової реформи. "Держави-члени задавали питання одночасно точні і відверті, вони не намагалися виносити судження. Вони дійсно хотіли отримати відповіді, і польський уряд зміг дати відповіді", - змалював єврокомісар ситуацію на засіданні Ради ЄС.

"(Євро) комісія залишається переконана в необхідності знайти рішення шляхом діалогу. Я в розпорядженні польської влади, щоб продовжувати цей діалог. Сьогодні ми не констатували нового кроку вперед з боку польського уряду. Не було ознак наміру Польщі йти далі від того, що вона вже зробила , але я залишаюся в розпорядженні Польщі, щоб знайти рішення, і комісія продовжить працювати в цьому напрямку", - запевнив Ф.Тіммерманс.

У відповідь на питання, чи буде Єврокомісія після цього слухання в Раді ЄС вживати чергову процедуру щодо порушення Польщею законодавства Євросоюзу, заступник голови ЄК відповів: "У комісії завжди є можливість запуску процедур стосовно порушення, якщо ми вважаємо, що це необхідно. У випадку Польщі ми ще не прийняли рішення і продовжимо вивчати досьє".

Як зі свого боку повідомила головуюча в Раді ЄС міністр закордонних справ Болгарії Катерина Захарієва, "наступний етап під час майбутнього Ради із загальних питань полягатиме в переході до оцінки - оцінки відповідей (Польщі - ІФ), реакції - і рішення про наступні етапи також в рамках статті сьомої".

"Усі держави-члени сподіваються, що сьогоднішнє слухання буде корисним і дозволить продовжити діалог і прийти до позитивного рішення", - відповіла вона на відповідне питання, уточнивши, що далі це досьє переходить до австрійського головування Ради ЄС, яке приступить до своїх повноважень 1 липня.

"На мою думку, немає необхідності організовувати нове слухання. Все буде залежати від того, що вирішать на наступній Раді з загальних питань, тобто при австрійському головуванні", - додала глава МЗС Болгарії.

Як повідомлялося, 20 грудня 2017 року перший заступник голови ЄК Ф.Тіммерманс оголосив, що Єврокомісія рекомендувала Раді ЄС прийняти рішення щодо Польщі в рамках статті 7, параграфа 1 Договору про Європейський Союз у зв'язку з ризиком серйозного порушення загальних цінностей ЄС, позначених у статті 2 договору.

Разом з тим, Договір про Європейський Союз передбачає досить складну процедуру покарання держави-члена в разі подібних порушень, і перший параграф статті 7 ще не веде безпосередньо до санкцій.

Останнє слово, згідно статті 7, пункту 2, залишається за Європейською Радою. Якщо вона "на пропозицію однієї третини держав-членів або Європейської комісії і після схвалення Європейським парламентом" констатує "існування серйозного і стійкого порушення якою-небудь державою-членом цінностей, зазначених у статті 2 ("повага людської гідності, свободи, демократії, рівності , правової держави і дотримання прав людини, включаючи права осіб, що належать до меншин - ІФ)", то спочатку має запропонувати цій державі-члену представити свої зауваження з даного питання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА