11:51 27.06.2018

Парубій підписав закон про нацбезпеку й передав його на підпис президенту

2 хв читати
Парубій підписав закон про нацбезпеку й передав його на підпис президенту

Голова Верховної Ради Андрій Парубій передав на підпис президенту України Петру Порошенку закон "Про національну безпеку".

"Підписав закон України "Про національну безпеку"... Передав закон на підпис президенту", - написав А.Парубій у своєму мікроблозі в Твіттері в середу.

Він підкреслив, що ухвалений закон - "рішучий крок до членства України в НАТО", і висловив упевненість, що "Україна буде в НАТО".

Верховна Рада 21 червня ухвалила у другому читанні і в цілому президентський законопроект (№8068) про національну безпеку України.

Закон визначає і розмежовує повноваження державних органів у сферах національної безпеки і оборони.

Документ передбачає, що міністром оборони України та його заступниками будуть призначатися цивільні особи.

Службу безпеки України цим законом визначено як державний орган спеціального призначення з правоохоронними функціями, який забезпечує державну безпеку. До повноважень СБУ належать: протидія розвідувально-підривній діяльності проти України, боротьба з тероризмом, контррозвідувальний захист державного суверенітету, конституційного ладу і територіальної цілісності, оборонного та науково-технічного потенціалу, кібербезпеки, економічної та інформаційної безпеки держави, об'єктів критичної інфраструктури. СБУ також буде займатися охороною державної таємниці.

Верховна Рада доручила Службі безпеки України протягом 6 місяців після набуття чинності цього документа розробити законопроект про внесення змін до закону про СБУ, подати його президентові для внесення на розгляд парламенту.

Документ передбачає, що з уведенням воєнного стану Національна гвардія України приводиться в готовність до виконання завдань за призначенням, входить до складу сил оборони. Стратегічне керівництво Національною гвардією в цей період здійснює президент країни через Генеральний штаб Збройних сил України.

Закон також визначає, що обсяг витрат на фінансування сектора безпеки і оборони України має становити не менше 5% запланованого ВВП, з яких не менше 3% - на фінансування сил оборони.

Закон набуває чинності наступного дня після публікації, а щодо призначення цивільних осіб міністром оборони і його заступниками він набуває чинності з 1 січня 2019 року. Ще низка положень закону набувають чинності з 1 січня 2021 року.

З початком дії закону "Про національну безпеку" втрачають силу закони "Про основи національної безпеки України", "Про демократичний цивільний контроль над Військовою організацією і правоохоронними органами держави, а також "Про організацію оборонного планування".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА