15:28 27.06.2018

Сироїд - прибічниця парламентської форми правління, заявляє про необхідність контролю парламенту за виконавчою владою

4 хв читати
Сироїд - прибічниця парламентської форми правління, заявляє про необхідність контролю парламенту за виконавчою владою

Заступник голови Верховної Ради України Оксана Сироїд підтримує парламентську форму правління, але вважає більш нагальним забезпечити контроль парламенту за виконавчою владою.

"Я б говорила не про форму правління, хоча це теж має велике значення... Нам потрібно забезпечити контроль парламенту за виконавчою владою, незалежно від того, хто її здійснюватиме - президент, чи Кабінет Міністрів", - сказала О.Сироїд агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи можливе внесення змін до Конституції України і переходу до парламентської форми правління.

О.Сироїд нагадала, що дискусія про те, яка Україні потрібна форма правління, точиться давно, громадяни порушують це питання цілком логічно. За її словами, під час двох революційних періодів - "Помаранчевої" революції і Революції гідності - люди бачили, що в України існують проблеми з балансом влади, і тому кожен раз країна скочується до авторитарного правління.

"Обговорюють вже більше десяти років, що, напевно, нам треба переглянути баланс влади і визначити для себе ту форму правління, яка найкраще відповідатиме, по-перше, природі українського суспільства, а, по-друге, забезпечуватиме нам розвиток", - зазначила О.Сироїд.

За її словами, необхідно збалансувати ті противаги, що не дають можливості йти до авторитаризму.

"Я, наприклад, теж є прибічницею парламентської форми правління", - заявила О.Сироїд. Вона зазначила, що суть питання в тому, хто формує уряд. "За президентської форми правління уряд формує президент і несе за нього відповідальність, за парламентської форми правління уряд формує парламент і несе за нього відповідальність. Ось й уся різниця", - сказала віце-спікер.

Депутат як успішну форму президентського правління навела приклад США, де ця форма була введена, щоб сильний президент, який представляє державу і формує уряд, збалансував велику владу окремих штатів.

"Але при цьому Конгрес має повний контроль за виконавчою владою, включно з президентом... Це і бюджет, який подає уряд і контролює парламент... Щодо всіх генералів і командувачів, яких призначає президент, згоду дає парламент. Фактично, без згоди Конгресу виконавча влада багато чого в принципі робити не може", - зазначила О.Сироїд.

В Україні, за словами віце-спікера, виконавчу владу поділено між президентом і Кабінетом Міністрів. "І Кабінет Міністрів має меншу частину виконавчої влади та контролює меншу частину бюджету порівняно з президентом. А контролювати президента не може ніхто... І тому це і не парламентська форма правління, і не президентська форма правління. Це такий гібрид, який, на жаль, не є демократичним, тому що він не дає можливості контролю", - пояснила О.Сироїд.

На думку віце-спікера, в Україні не існує балансу центральної влади. "У нас взагалі практично немає влади і грошей на місцях. І доки не буде цього балансу, буде постійна загроза авторитаризму", - вважає віце-спікер.

О.Сироїд вважає, що необхідно посилити повноваження громади, перерозподілити податки, залишати хоча б половину з них на місцях. "І не в області, не в районі, а в громаді, щоб врівноважити уряд", - наголосила вона.

Віце-спікер зазначила, що громада, в якої є кошти і повноваження витрачати їх на свої потреби, "є дуже сильним стримувальним фактором для центральної влади, тому що вона самодостатня". За словами О. Сироїд, такий громаді "не треба стояти у чергах, на колінах, просити грошей і залежати від центральної влади". "Люди можуть робити те, що вони вважають корисним у себе в місті або в селі, тому це теж дуже важливо вирівняти в Конституції", - сказала вона.

Політик вважає можливим внесення змін до Основного закону про перехід на парламентську форму правління.

"Все реально. Питання лише в тому, скільки зусиль це потребуватиме... Якщо буде підтримка людей, то тоді будуть зміни до Конституції. Без такої підтримки Конституцію змінити неможливо", - сказала О.Сироїд. На її думку, необхідно пояснювати людям природу цих процесів, доки ж такого не відбувається, ними просто маніпулюють.

"Їх запитують: "Ви хочете президента або не хочете президента?"(Вони відповідають - ІФ): "Хочемо президента, оскільки ми обираємо президента". Люди знають, що вони ходять на вибори президента, вони обирають президента і вірять у лідера. І їм видається, що цей лідер прийде і зробить якесь унікальне диво. І вже скількох людей обирали, а дива немає. Але тоді людям треба просто пояснити, що, напевно, необхідно будувати систему, а не лише розраховувати на персоналії", - додала О. Сироїд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА