19:54 27.06.2018

Сенат Польщі слідом за сеймом затвердив зміни до закону про Інститут національної пам'яті

2 хв читати
Сенат Польщі слідом за сеймом затвердив зміни до закону про Інститут національної пам'яті

Сенат Польщі слідом за сеймом вніс зміни до закону про Інститут національної пам'яті (ІНП), повідомляє "Польське радіо".

Згідно з повідомленням, за зміни проголосували 76 сенаторів, один був проти й один утримався.

Ці зміни скасовують положення про кримінальну відповідальність за приписування польському народу або державі відповідальності за злочини, наприклад, нацистської Німеччини.

Остаточне рішення про закон приймає президент Польщі.

Раніше цього дня сейм Польщі схвалив зміни до закону про Інститут національної пам'яті (ІНП), скасувавши положення про кримінальну відповідальність за приписування польському народу або державі відповідальності за злочини нацистської Німеччини. Цю зміну підтримали 388 депутатів, проти проголосували 25, утрималися п'ятеро.

За невідкладний розгляд цього питання виступав прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Як повідомив інформресурс TVN24, у скасованих статтях ідеться тільки про "публічне приписування польському народу відповідальності за злочини Третього рейху". Згадування про "злочини українських націоналістів" залишається, як і відповідальність за це.

Згідно з нормами, що набули чинності 1 березня, передбачено, зокрема, покарання у вигляді позбавлення волі за приписування польському народу або польській державі відповідальності за злочини, які скоїла нацистська Німеччина. Ця норма викликала суперечки в Ізраїлі, США та Україні.

Як повідомлялося, сенат Польщі на початку лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". Зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема за злочини, вчинені Третім рейхом". Крім того, злочином у документі називається "Волинська різанина", за заперечення "Волинської різанини" також передбачається покарання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА