12:52 28.06.2018

Тимошенко за розробку і винесення на референдум проекту нової Конституції до президентських виборів

3 хв читати
Тимошенко за розробку і винесення на референдум проекту нової Конституції до президентських виборів

 До президентських виборів в Україні необхідно розробити і представити проект нової Конституції як концепцію суспільного договору, щоб новообраний президент виніс його на референдум, вважає лідер Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

На прес-конференції в четвер у Києві Ю.Тимошенко висловила жаль з приводу того, що в Конституції України були порушені баланси і противаги через зміни до Основного закону, які, за її словами, були внесені в інтересах чинних президентів. За словами лідера "Батьківщини", внаслідок цього Конституція України стала "міжолігархічних договором", і внесення косметичних правок не поліпшить ситуації.

Перераховуючи недоліки чинного Основного закону, політик вказала на те, що український народ перестав бути джерелом влади в країні, наголосила на проблемі порушення балансу між гілками влади, слабкості місцевого самоврядування, недосконалості судової системи, незахищеності прав і свобод українців.

"Я вважаю, що зараз немає жодного сенсу виходити на чергові президентські, парламентські вибори і взагалі будь-які вибори, якщо українське суспільство за 9 місяців, які залишилися до президентських виборів, не створить потужної концепції нового суспільного договору, закріпить публічно, без втручання тих політиків , які сьогодні при владі і які хочуть знову підлаштувати під себе зміни до Конституції, це в новому проекті Конституції і не вийде безпосередньо на виборчу кампанію президента з чіткому ультиматумом для всіх, хто балотується на посаду президента, що ця нова Конституція є суспільним договором між українськими громадянами", - висловила переконання лідер партії.

За її словами, якщо українське суспільство не поставить такий ультиматум кожному кандидату в президенти - прийняти цю Конституцію на референдумі після президентських виборів, то "за кандидатів в президенти, які не приймуть такі умови суспільства, голосувати не можна".

Ю.Тимошенко запевнила: "Я як кандидат в президенти і команда партії "Батьківщина"...стаємо однодумцями з українським суспільством щодо перезавантаження держави на базі нового суспільного договору, який би чітко закріплював права і свободи людей, забезпечував б не фасадні гарантії".

Лідер "Батьківщини" пообіцяла, що її політична сила буде партнером українського суспільства в тому, щоб у новій Конституції була закріплена парламентська форма правління держави - "сильна, збалансована і підконтрольна", щоб в проекті нового Основного закону були закладені засади справжнього правосуддя, надійна система безпеки і оборони країни.

"Я вірю, що новий президент України після перемоги не змінить жодної букви в тому проекті нової Конституції, який розробить громадянське суспільство разом з усім українським народом, і новий президент України одразу після перемоги і інавгурації винесе цю нову Конституцію на Всеукраїнський референдум для її затвердження . Якщо український народ підтримає ... то новий президент підпише цю нову Конституцію без жодних відмовок і зволікання ", - підсумувала політик.

На її думку, парламент не зможе забезпечити ухвалення нового Основного закону, що відповідає вимогам і потребам українців.

Чергові президентські вибори в Україні мають відбутися навесні 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА