19:31 28.06.2018

Яценюк за зміни в Конституції: закріпити курс на членство в ЄС і НАТО, заборонити федералізацію в Україні

3 хв читати
Яценюк за зміни в Конституції: закріпити курс на членство в ЄС і НАТО, заборонити федералізацію в Україні

Екс-прем'єр-міністр України, голова політради партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк пропонує закріпити в Конституції України курс країни на членство в Європейському Союзі і в НАТО, заборонити федералізацію в державі і закріпити поняття "Кримська автономія".

"У Конституції потрібно визначити курс на членство України в Європейському Союзі і в Організації Північноатлантичного договору. Сьогодні є однозначна воля більшості українського народу: Україна має бути в ЄС і в НАТО", - написав А.Яценюк на своїй сторінці в Фейсбук у четвер з нагоди дня Конституції України.

Серед пропонованих змін - зменшення кількості народних депутатів до 300 (замість 450). Передбачено також, що члени Кабінету міністрів можуть одночасно бути і нардепами.

"У Конституції потрібно чітко передбачити, що не може бути народним депутатом України особа з іноземним громадянством", - йдеться в пропозиціях політика.

А.Яценюк підтримує надання можливості затримання і взяття під варту народного депутата без згоди Верховної Ради під час або відразу після вчинення ним тяжкого або особливо тяжкого злочину. Також пропонується позбавляти статусу народного депутата в разі невідвідування пленарних засідань сукупно більше 30 днів за сесію без поважних причин.

Що стосується посади президента, то лідер "Народного фронту" залишається прихильником парламентсько-президентської республіки, в якій президент обирається на загальнонаціональних прямих виборах. "Він - глава держави, національний арбітр, верховний головнокомандувач. У президента залишається вся вертикаль призначень в Збройних силах України. Президент також вносить до парламенту кандидатуру голови Служби безпеки України. Також президент призначає керівника Служби зовнішньої розвідки", - озвучив свою позицію А.Яценюк.

Він виступає за врегулювання процедури імпічменту президента: "Вона може бути розпочата в разі вчинення державної зради, іншого злочину, а також у разі отримання громадянства іншої держави або навмисного порушення Конституції. У Конституції прописуємо спеціальну слідчу комісію для імпічменту".

Згідно із запропонованими змінами, президент вносить до парламенту подання на призначення прем'єр-міністра, однак кандидатуру визначає коаліція. Всі члени Кабміну призначаються прем'єром за погодженням з коаліцією.

Що стосується місцевої влади, то запропоновано ввести інститут префекта замість обласних і районних державних адміністрацій. Префекти призначатимуться президентом за поданням Кабміну і здійснюватимуть нагляд за дотриманням законодавства.

"Вводимо в Конституцію пряму заборону на федералізацію України. Водночас (потрібно) закріпити поняття "Кримська автономія", засноване на історичних правах кримськотатарського народу", - підкреслив А.Яценюк.

"Хочемо також визначити в Конституції фермерське господарство основою аграрного ладу України", - зазначив політик.

За його словами, в "Народному фронті" вже отримали підписні листи для внесення проекту змін до Конституції. "Це має бути публічний процес і прямий діалог з громадянами країни. Звертаємося до всіх демократичних сил в парламенті: давайте почнемо предметну дискусію. У цьому процесі важлива і роль президента - яким він бачить конституційний лад у країні?" - закликав до дискусії політик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА