16:39 02.07.2018

Єврокомісія дала Польщі місяць, щоб відреагувати на претензії у рамках процедури про порушення законодавства ЄС

3 хв читати
Єврокомісія дала Польщі місяць, щоб відреагувати на претензії у рамках процедури про порушення законодавства ЄС

Єврокомісія запустила процедуру про порушення законодавства Євросоюзу Польщею у зв'язку з національним законом про Конституційний суд, повідомив офіційний представник ЄК Маргарітіс Схінас.

"У польського уряду є місяць, щоб на це відреагувати", - оголосив прес-секретар у понеділок на брифінгу в Брюсселі.

Він нагадав, що цей закон вже був предметом дискусії в контексті діалогу про правову державу між Єврокомісією та польською владою. "Але ми відчуваємо, що цей спеціальний закон не став об'єктом досить поглиблених дебатів. Досягнутого прогресу недостатньо, і, з огляду на новий пенсійний режим для суддів цього суду, комісія вирішила терміново запустити процедуру про порушення (законодавства ЄС - ІФ)", - сказав М .Схінас.

Він зазначив, що Єврокомісія надалі готова продовжувати діалог із Польщею, і це в Брюсселі вважають кращим рішенням, щоб "покласти край системним загрозам правової держави в Польщі".

У відповідь на запитання, чому Єврокомісія настільки затягла з реакцією на проблему суддів Конституційного суду, дочекавшись крайнього терміну, коли судді можуть бути виведені на пенсію, представник ЄК повторив, що Брюссель вважав за краще вести політичний діалог із питань правової держави. Але з огляду на те, що заходи польського уряду вступають в силу вже 3 липня, і водночас немає ніяких дій з боку Варшави, щоб зупинити цей процес, була зроблена термінова процедура про порушення у зв'язку з цією реформою польської судової системи, пояснив М.Схінас .

За його словами, Польщі дали лише місяць, тому що питання не нове, і давно обговорюється з польським урядом. Зокрема, ґрунтовна дискусія з цього приводу відбулася під час слухань польської влади на засіданні Ради ЄС із загальних питань 26 червня в Люксембурзі. І, крім того, ця проблема вимагає термінового врегулювання.

Відповідаючи на запитання, який сенс "термінової процедури" протягом цілого місяця, якщо рішення польської влади набуває чинності вже у вівторок, прес-секретар заявив: "Ми, як і раніше, сподіваємося, що польська влада зможе переглянути вступ у силу цього рішення. А якщо ні, то шляхом структурованого процесу, який починаємо і в якому ще є можливість для діалогу, ми як і раніше сподіваємося виправити ситуацію. і якщо цього не відбудеться, то вже Суд Європейського союзу висловиться з цього приводу, і це буде відбуватися паралельно з процедурою за ст 7 параграф 1 (Договору про Європейський Союз - ІФ), за яку відповідає головування ЄС ".

Як повідомлялося, 26 червня в Люксембурзі на засіданні Ради ЄС із загальних питань відбулися слухання Польщі в рамках статті 7 параграфа 1 Договору про Європейський Союз.

"(Євро) комісія залишається переконана в необхідності знайти рішення шляхом діалогу. Я в розпорядженні польської влади, щоб продовжувати цей діалог. Сьогодні ми не констатували нового кроку вперед з боку польського уряду. Не було ознак наміри Польщі йти далі того, що вона вже зробила, але я залишаюся в розпорядженні Польщі, щоб знайти рішення, і комісія продовжить працювати за цим напрямом", - заявив на прес-конференції після засідання Ради ЄС перший заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс.

Водночас на запитання, чи буде Єврокомісія після цього слухання в Раді ЄС вживати чергову процедуру про порушення Польщею законодавства Євросоюзу в зв'язку з ситуацією навколо суддів Конституційного Суду, заступник голови ЄК відповів: "У комісії завжди є можливість запуску процедур про порушення, якщо ми вважаємо , що це необхідно. У випадку Польщі ми ще не прийняли рішення і продовжимо вивчати досьє".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА