12:59 03.07.2018

Рада запровадила штрафи від 20% до 50% від суми заборгованості з виплати аліментів

3 хв читати
Рада запровадила штрафи від 20% до 50% від суми заборгованості з виплати аліментів

Верховна Рада ввела штрафи за борги із виплати аліментів на дітей та обмежила боржникам доступ на державну службу.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", 230 народних депутатів проголосували за закон №8296 про внесення змін до деяких законодавчих актів про створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання.

Народні депутати в законі про виконавче провадження передбачили штрафи 20% від суми заборгованості за наявності такої за 12 місяців, 30% - якщо борг більш ніж за два роки, 50% - якщо заборгованість перевищує суму платежів за три роки.

Законопроект передбачає, що автоматизована система виконавчого провадження забезпечує адміністративний арешт коштів боржника за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів.

Відповідно до закону, на посади державної служби категорії "А" і "Б" не можна буде потрапити тим, у кого є заборгованість з виплати аліментів на дитину більш ніж за 6 місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання.

Боржник за аліментмих більше ніж за 6 місяців не зможе бути призначений членом Кабінету Міністрів, такий борг буде підставою і для звільнення вже чинного члена Кабміну.

Законодавці розширили перелік підстав для звільнення директора Національного антикорупційного бюро та передбачили, що це буде можливо, якщо у нього з'явиться заборгованість із виплати аліментів на дитину більш ніж за 12 місяців.

Обов'язковою умовою призначення на посади в НАБУ буде наявність заяви про відсутність заборгованості із виплати аліментів більш ніж за 6 місяців.

Кандидати в прокурори зобов'язані будуть також подавати аналогічні заяви, а у разі заборгованості за аліментами вони не зможуть бути призначені на адміністративні посади.

Відповідно до закону, кандидати на посади генерального прокурора, членів Національного агентства щодо запобігання корупції, глави Державного бюро розслідувань також не повинні мати борги з виплати аліментів, щоб бути призначеними на відповідні посади.

Наявність боргу за 12 місяців буде підставою для звільнення генерального прокурора з адміністративної посади.

Законодавці зобов'язали кандидатів у народні депутати подавати до Центральної виборчої комісії заяви про наявність або відсутність заборгованості по аліментах на утримання дитини.

Крім того, заява про відсутність боргів із виплати аліментів буде обов'язковою умовою реєстрації кандидатів на виборні посади до місцеви органів влади.

Органи МВС зобов'язані будуть відмовляти в перереєстрації, зняття з обліку транспортного засобу з метою його відчуження за зверненням особи, яка внесена до Єдиного реєстру боржників. Після цього орган МВС має повідомити зазначений у Єдиному реєстрі боржників орган державної виконавчої служби або приватного виконавця із зазначенням відомостей про такий транспортний засіб.

Законом прописаний також порядок оскарження боржником у суді заборони на обмеження виїзду за кордон.

Банки зобов'язані будуть сповіщати виконавчу службу про відкриття та закриття рахунків фізичними особами, які внесені до Єдиного реєстру боржників.

Крім того, законодавці передбачили адміністративний арешт до 10 діб для тих, хто ухиляється від відбування адміністративного стягнення у вигляді громадських робіт.

Вводиться також кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі до 2 років за злісне ухилення від адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

Той з батьків, за ким закріплена опіка над дитиною, самостійно прийматиме рішення про виїзд дитини за кордон до одного місяця для лікування, навчання і відпочинку. Якщо заплановано поїздку більш ніж на місяць, батько-опікун зможе самостійно приймати рішення про виїзд дитини за кордон у тому випадку, якщо у другого з батьків є заборгованість за аліментами.

Водночас той із батьків, хто проживає окремо від дитини і не має заборгованості за виплатою аліментів, питатиме дозволу у другого з батьків на виїзд дитини за кордон. У разі відсутності такого дозволу можливе отримання через суд дозволу на виїзд дитини за кордон без дозволу батька-опікуна.

Закон вступить у силу через місяць після публікації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА