13:01 03.07.2018

Україна чекає на підтвердження перспективи членства в НАТО на липневому саміті НАТО, але на ПДЧ не розраховує

2 хв читати
Україна чекає на підтвердження перспективи членства в НАТО на липневому саміті НАТО, але на ПДЧ не розраховує

 Офіційний Київ очікує від липневого саміту НАТО підтвердження перспективи України на членство в альянсі, заявляє керівник Управління з питань співробітництва з НАТО Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції секретаріату Кабінету Міністрів України Олексій Генчев.

"Для України безумовним позитивним очікуванням має стати заява з боку НАТО щодо підтвердження декларації Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна буде членом альянсу", - сказав О.Генчев під час круглого столу у вівторок у Києві.

Водночас він наголосив, що українська сторона не очікує пропозиції на саміті про надання плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ): "Наше завдання - не просити ПДЧ, а проводити реформи, щоб стати гідними цього ПДЧ".

Говорячи про те, з чим українська сторона відвідає саміт НАТО, представник уряду зазначив, що глава держави Петро Порошенко підготував пакет інформаційних і практичних ініціатив. "Це стосується і наших військовослужбовців, які беруть участь в операціях НАТО. Це місія в Косові й Афганістані - 40 і 11 військових відповідно. Є рішення про збільшення контингенту в Афганістані - до 29. Це не політичний сигнал, це збільшення досвіду та поліпшення оперативних можливостей для наших військових", - зазначив він.

О.Генчев також нагадав, що Київ хоче брати участь у програмі розширених можливостей, у якій беруть участь Австралія, Фінляндія, Швеція, Йорданія і Грузія.

"На сьогодні Україна отримує максимальну допомогу від НАТО, але ця програма дасть змогу нашим військовим підвищити сумісність з арміями альянсу", - сказав представник Кабміну.

Він також нагадав, що сучасні загрози безпеці є спільними для України та країн альянсу. "П'ятий рік ми у війні. Російська агресія є не тільки воєнною, а й гібридною, і Україна залишається майданчиком, на якому Росія удосконалює свої можливості щодо ведення гібридних воєн. У цьому плані ми дуже вигідний партнер для НАТО, у нас уже діє платформа обміну досвідом із протидії гібридним загрозам. Але багато ще треба зробити", - сказав О.Генчев.

Саміт НАТО відбудеться 11-12 липня в Брюсселі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА