12:12 04.07.2018

Польський прем'єр у виступі про майбутнє ЄС наполягає на небезпеці Росії для Європи

2 хв читати
Польський прем'єр у виступі про майбутнє ЄС наполягає на небезпеці Росії для Європи

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, виступаючи в середу на пленарній сесії Європейського парламенту в Страсбурзі, неодноразово згадував політику Росії як дестабілізуючий фактор для Європейського союзу.

Він пов’язує "агресивну політику" Росії і тривалі "екзистенціальні кризи" Європейського союзу поряд з фінансовою, міграційною, Brexit та іншими кризами.

"Ці останні роки ми переживали численні геополітичні загрози, як-то тероризм, гібридна війна, втручання Росії в Україну і не тільки, втручання в демократичні держави, навіть прямі напади, як у Солсбері або дестабілізація Сирії", – сказав глава польського уряду.

"Росія також брала участь у планах дестабілізації як у Центральній Європі, так і на Заході", – продовжив М.Моравецький, додавши до цього приклад з Грузією.

За його словами, це чітко вказує на те, що "дії Росії не випадкові, вони добре сплановані". "Єдиною помилкою цих країн був європейський вибір, який вони зробили", – зазначив польський прем'єр.

"Безпека Східного партнерства Європейського союзу стосується всіх європейських держав, і це також зачіпає нашу безпеку", – наголосив М.Моравецький, закликавши Євросоюз реагувати "всіма наявними в його розпорядженні засобами".

Згадуючи інвестиції в оборону і трансатлантичні зв'язки ЄС, він також заявив, що "сила Заходу, сила НАТО в єдності, не забуватимемо, що Сполучені Штати Америки допомогли нам виграти Першу і Другу світові війни, а також захистити Захід і Європу від російських атак".

Крім того, М.Моравецький висловився за зміцнення кібербезпеки заради захисту демократії і у зв'язку з погрозами проведення виборів і референдумів.

Він не обійшов увагою Росію і у своїх міркуваннях про міграційну кризу. Прем'єр-міністр повідомив, що Польща "прийняла понад 1,5 млн українських громадян, з яких багато хто втік зі своїх домівок через агресію з боку Росії".

М.Моравецький різко розкритикував проект газопроводу "Північний потік 2", який, за його словами, "підриває всі наші зусилля у Центральній Європі". "Слід нагадати, що це не економічний, а безумовно політичний проект", – заявив польський прем'єр.

"Європейському союзу не потрібен "Північний потік 2", який посилює ризик дестабілізації Центральної Європи і дає величезний важіль Росії проти європейської економіки і проти європейської політики", – наголосив голова уряду Польщі у своєму виступі перед євродепутатами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА