15:06 05.07.2018

Порошенко підписав закон про національну безпеку

3 хв читати
Порошенко підписав закон про національну безпеку

 Президент України Петро Порошенко підписав схвалений раніше Верховною Радою законопроект №8068 про національну безпеку України, який визначає і розмежовує повноваження державних органів у сферах національної безпеки та оборони, а також визначає серед фундаментальних національних інтересів здобуття членства в ЄС і НАТО.

Глава держави підписав законопроект на засіданні Ради з національної безпеки та оборони в четвер у Києві.

"Над цим законом українська влада та міжнародні партнери працювали два роки. Й уперше в історії цього закону впроваджується взаємосумісність у секторах безпеки та оборони України з оборонними можливостями НАТО", - сказав П.Порошенко.

Він нагадав, що в цьому секторі відбуваються реформи.

"І закон визначає фундаментальні національні інтереси України, те, що армія має захищати. Перше - це державний суверенітет і територіальна цілісність, незалежність нашої держави, конституційний лад і неприпустимість втручання у внутрішні справи країни", - сказав президент, нагадавши, що за останні чотири роки в Україні було відновлено Нацгвардію, створено Нацполіцію та сильні боєздатні Збройні Сили.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому внесений президентом законопроект №8068 21 червня.

Закон передбачає, що міністром оборони України та його заступниками призначатимуться цивільні особи.

Службу безпеку України цей закон визначає державним органом спеціального призначення з правоохоронними функціями, який забезпечує державну безпеку. До повноважень СБУ належать протидія розвідувально-підривній діяльності проти України, боротьба з тероризмом, контррозвідувальний захист державного суверенітету, конституційного ладу та територіальної цілісності, оборонного та науково-технічного потенціалу, кібербезпеки, економічної та інформаційної безпеки держави, об'єктів критичної інфраструктури. СБУ також здійснюватиме охорону державної таємниці.

Верховна Рада доручила Службі безпеки України протягом 6 місяців після набуття чинності цього документа розробити законопроект про внесення змін до закону про СБУ, подати його президентові для внесення на розгляд парламенту.

Документ передбачає, що з оголошенням воєнного стану Національна гвардія України приводиться в готовність до виконання завдань за призначенням, входить до складу сил оборони. Стратегічне керівництво Національною гвардією в цей період здійснює президент країни через Генеральний штаб Збройних Сил України.

Закон також визначає, що обсяг витрат на фінансування сектора безпеки та оборони України має становити щонайменше 5% запланованого ВВП, з яких не менше ніж 3% - на фінансування сил оборони.

Закон набуває чинності наступного дня після публікації, а в частині призначення цивільних осіб міністром оборони та його заступниками він починає діяти з 1 січня 2019 року. Ще низка положень закону набувають чинності з 1 січня 2021 року.

Із початком дії закону "Про національну безпеку" втрачають чинність закони "Про основи національної безпеки України", "Про демократичний цивільний контроль над військовою організацією і правоохоронними органами держави, а також "Про організацію оборонного планування".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА