19:46 05.07.2018

Новий вирок Балуху свідчить про погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму

3 хв читати
Новий вирок Балуху свідчить про погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму

Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест у зв’язку з новим рішенням суду російської окупаційної адміністрації у Сімферополі (АР Крим)  у справі українського активіста Володимира Балуха, вимагає негайно звільнити його та інших незаконно утримуваних громадян України.

"Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест у зв’язку з новим рішенням так званого суду російської окупаційної адміністрації у м.Сімферополь (АР Крим)  у справі громадянина України Володимира Балуха, що має такий же незаконний  та політично вмотивований характер, як і попереднє. (...) Вимагаємо від держави-агресора й окупанта припинити порушення прав людини та основних свобод і негайно звільнити Володимира Балуха та інших незаконно утримуваних громадян України", – йдеться в коментарі, поширеному прес-службою МЗС.

У МЗС розцінюють сфабриковану справу і вирок як помсту за патріотизм В.Балуха. "Вражає нечуваний цинізм російських окупантів – людину, яка оголосила безстрокове голодування майже чотири місяці тому, 19 березня, засудили за абсурдними звинуваченнями у «побитті» начальника СІЗО", – зазначили у відомстві.

У міністерстві також зазначили, що новий вирок засвідчив: ситуація з правами людини на півострові продовжує стрімко погіршуватися. "В таких умовах у нас є серйозні підстави вважати, що здоров’я та життя Володимира Балуха та інших українських громадян - політичних в’язнів російського окупаційного режиму - знаходиться в небезпеці", – йдеться в повідомленні.

МЗС наголошує, що Росія повинна припинити незаконну окупацію АР Крим та Севастополя, в повному обсязі виконати резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Територіальна цілісність України" від 27 березня 2014 року, "Стан прав людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)" від 19 грудня 2016 і 19 грудня 2017 р., а також наказ Міжнародного суду ООН щодо заходів у рамках позову проти РФ про застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

"Посилення політичних репресій та утисків на окупованому Кримському півострові свідчить про необхідність зміцнення міжнародного політико-дипломатичного та економічного тиску на Москву з метою припинення порушень прав людини і основних свобод на тимчасово окупованій території, а також відновлення суверенітету та територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах", – підсумовується в коментарі МЗС.

Як повідомлялося, у четвер, 5 липня, Роздольненський райсуд засудив В.Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу в 10 тис. руб. (близько 4 тис. грн). Його засудили до такого тюремного терміну за сукупністю двох кримінальних справ. У вироку суддя зазначила, що В.Балух скоїв злочин у зв'язку з "неприязню до нинішньої системи управління, що підтверджується раніше скоєними злочинами".

Цього самого дня було оприлюднено листа В.Балуха до українців, в якому він подякував за підтримку. Він також наголосив, що Росія тримається на пропаганді, страху і розправі з незгодними.

2 липня російський прокурор вимагав 4 років колонії загального режиму за обвинуваченням В.Балуха в дезорганізації роботи ізолятора тимчасового тримання (ІТТ), а з урахуванням першої кримінальної справи - 6 років колонії загального режиму та штрафу на суму 10 тис. руб. (4 тис. грн).

Цю справу проти активіста порушили через заяви начальника ІТТ у селищі Роздольному Валерія Ткаченка, який стверджує, що В.Балух його побив. При цьому сам активіст і його захист заявляють, що це В.Ткаченко напав на нього.

Раніше суд продовжив українському активісту запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 14 серпня.

В.Балух продовжує безстрокову голодовку, яку він оголосив 19 березня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чутки про комунальний колапс у Києві – фейк

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА