17:34 09.07.2018

Учасники саміту Україна-ЄС закликали зупинити реалізацію проекту "Північний потік-2"

2 хв читати
Учасники саміту Україна-ЄС закликали зупинити реалізацію проекту "Північний потік-2"

Учасники саміту Україна-ЄС закликали зупинити будівництво трубопроводу "Північний потік-2".

Президент України Петро Порошенко під час спільної заяви для ЗМІ із президентом Європейської Ради Дональдом Туском і президентом Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером за результатами 20-го саміту Україна - ЄС у понеділок у Брюсселі, заявив, що Україна залишається стратегічним партнером європейських країн в енергетичних питаннях - "партнером, який постачатиме європейським країнам необхідний газ".

"І ось що я хочу ще раз заявити, що проект "Північний потік-2" неможливий, і ми закликаємо зупинити будівництво цього проекту", - сказав глава української держави.

Він зазначив, що під час саміту Україна-ЄС йшлося про цей проект. "Це не комерційний проект, він не є економічним або прибутковим - це абсолютно політичний проект, і немає ніякого сенсу, з економічної точки зору, створювати цей проект. Це абсолютно точно геополітичний проект", - сказав П.Порошенко.

За його словами, Україна намагається показати своїм європейським партнерам, що мета цього проекту - послабити Україну і зупинити її поставки газу до Європи.

П.Порошенко наголосив, що реалізація ""Північного потоку-2" цілком перекреслить всю газову незалежність Європи", оскільки Європа буде більш залежною у газовій сфері від Російської Федерації.

"Ми робимо все можливе, щоб зупинити цей російський геополітичний проект, щоб Європа могла бути вільною від монополізації європейського енергетичного ринку", - наголосив П.Порошенко.

У свою чергу Д.Туск сказав: "Зараз Європейська Комісія намагається створити нові енергетичні правила, які допоможуть зупинити реалізацію цього проекту, але я не можу сказати, що наразі цей процес є продуктивним".

"Вважаю, що цей проект є помилкою, він не буде в інтересах Європейського Союзу. Ми маємо захищати власні інтереси", - сказав Д.Туск.

У спільній заяві за підсумками саміту Україна-ЄС, текст якого оприлюднено на сайті президента України, зазначено, що Європейський Союз підтверджує "роль України як стратегічного транзитера газу, що забезпечує доступні, безпечні і надійні поставки газу до ЄС".

"У цьому контексті ми підтвердили нашу готовність включитися в тристоронній процес, що відбуватиметься за сприяння Єврокомісії, за домовленістю про контракт із транзиту газу до ЄС після 2019 року", - зазначається в спільній заяві сторін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА