19:06 09.07.2018

Клімкін у Брюсселі обговорив поставки української сталі до ЄС та подальші консультації з газових питань

2 хв читати
Клімкін у Брюсселі обговорив поставки української сталі до ЄС та подальші консультації з газових питань

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Брюсселі обговорив поставки української сталі до ЄС захисних заходів і майбутні консультацій з Європейською Комісією та Росією з газових питань.

Як розповів П.Клімкін на своїй сторінці в соцмережі Facebook, окрім участі в саміті Україна-ЄС, який у понеділок відбувся в Брюсселі, у нього було "ще багато двосторонніх зустрічей", зокрема, - із віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем і єврокомісаром із торгівлі Сесілією Мальмстрем.

"Обговорили все: від умов поставки української сталі до ЄС після введення Євросоюзом захисних заходів до майбутніх консультацій з Єврокомісією та Росією з газових питань. Плануємо їх на 17 липня і виходимо з необхідності базування виключно на законодавстві ЄС", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

Раніше М.Шефчович підтвердив, що тристоронні переговори щодо газу відбудуться 17 липня.

"Конструктивна та стабільна співпрацю між Росією і Україною в галузі енергетики має першорядне значення як для обох країн, так і для Європейського Союзу. Необхідність довгострокового транзиту російського газу територією України до ЄС надійним, комерційно життєздатним шляхом є невід'ємною частиною цього", - зазначено в заяві заступника голови ЄК на сайті Європейської комісії.

М.Шефчович зазначив, що українські і російські партнери будуть представлені на переговорах як від відповідних урядів, так і від комерційних організацій.

"Наша мета - узгодити наш довгостроковий порядок денний, а також методику нашої роботи", - повідомив він, відзначивши важливість фактору часу для цих переговорів.

"Переговори, які нас очікують, складні, і тому вимагають повної уваги і конструктивного участі. Як було доведено в минулому, тристоронній процес є найбільш ефективною платформою для пошуку задовільного вирішення газових питань, важливих для зацікавлених сторін, і транзиту газу територією України після 2019 року ", - зазначив М.Шефчович.

Наприкінці травня він заявляв, що мета цих переговорів - визначення параметрів транзиту газу через Україну після 2019 року і гарантій такого транзиту. Тоді М.Шефчович зазначив, що такі тристоронні переговори мають бути сфокусовані на встановленні термінів нової угоди зі встановленням мінімального річного обсягу транзиту і рівня тарифу, тоді як інші деталі мають відпрацювати між собою безпосередньо компанії.

"Єврокомісія дотримується позиції, що Україна має залишатися важливою транзитною країною після завершення 1 січня 2020 контракту з "Газпромом". Продовження довгострокового транзиту російського газу територієї України стратегічно важливе і має величезний вплив на енергетичну безпеку ЄС і України як з позиції факторів економіки, так і факторів безпеки поставок", - сказав тоді М.Шефчович.

"Нафтогаз України" підтримав пропозицію про проведення таких тристоронніх переговорів, але наголосив на важливості участі в них не лише Міністерства енергетики РФ, але і "Газпрому".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА