13:35 10.07.2018

ВР навряд чи обмежить доступ журналістів до кулуарів, хоча це може зменшити кількість конфліктів, - Пинзеник

4 хв читати
ВР навряд чи обмежить доступ журналістів до кулуарів, хоча це може зменшити кількість конфліктів, - Пинзеник

Обмеження доступу журналістів до кулуарів Верховної Ради може сприяти запобіганню і вирішенню конфліктних ситуацій, але відповідне рішення навряд чи буде ухвалено, вважає керівник комітету з питань регламенту Павло Пинзеник.

"У Верховній Раді України акредитовані понад 4 тис. журналістів, однак не всі з них є співробітниками ЗМІ. Це призводить до вкрай неприємних речей, скандалів, іноді навіть бійок за участю і журналістів, і народних депутатів, і між ними. Це категорично неприпустимо ... Те, що з цим необхідно було щось робити, - це факт", - сказав він журналістам у вівторок у Києві, коментуючи рішення регламентного комітету щодо листа прес-служби Верховної Ради з питань діяльності журналістів у Верховній Раді.

П.Пинзеник пояснив, що питання порядку акредитації журналістів у Верховній Раді визначено постановою парламенту, й нардепи своїм рішенням можуть вносити туди зміни, а головним комітетом у цьому питанні є комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

Водночас, додав він, цей комітет протягом тривалого часу не приймав жодного рішення щодо цієї проблеми, у зв'язку з чим питання надійшло на розгляд регламентного комітету. При цьому П.Пинзеник наголосив, що регламентний комітет некомпетентний у питаннях взаємодії з засобами масової інформації, додавши, що вдосконалення порядку взаємодії апарату парламенту зі ЗМІ необхідне.

"Звертатися до регламентного комітету, який відповідає за конфлікти в парламенті, напевно, потрібно насамкінець. Складається враження, що ви ні про що не домовилися. Я маю на увазі ні апарат між собою, ні профільний комітет, ні Верховна Рада України, ні журналістське середовище ... І прийшли до комітету, в якому вирішуються конфлікти. А як вирішуються конфлікти, коли, наприклад, у дитячому садку виникають конфлікти? Ти йди в той кут, а ти в той. В кожного свої методи. Я не знаю, як робити акредитацію, я знаю, як зробити, щоб не було конфліктів. Менше перетинатиметеся - менше буде конфліктів. Знаєте, як урегулювати іншим шляхом, - дай Бог", - сказав керівник комітету.

Він зазначив, що організація роботи журналістів на третьому поверсі кулуарів парламенту без допуску їх на другий поверх кулуарів, куди є виходи з сесійної зали, є одним із варіантів вирішення цієї ситуації. Однак нардеп висловив сумнів, що таке рішення буде підтримано.

Комітет з питань регламенту, розглянувши лист керівника прес-служби апарату Верховної Ради щодо впорядкування роботи акредитованих у парламенті журналістів і технічних працівників ЗМІ, рекомендував апарату створити робочу групу.

Робоча група має підготувати пропозицію про створення прес-центру на третьому поверсі кулуарів парламенту, підготувати зміни до положень про акредитацію журналістів, а також внести зміни до положень, які визначають порядок доступу до відкритих пленарних засідань парламенту.

Це рішення викликало обурення у парламентських журналістів, які побоюються, що другий поверх кулуарів, де зазвичай відбувається спілкування народних депутатів із журналістами, закриють для останніх.

"З учорашнього вечора, коли ця інформація про рішення регламентного комітету почала широко висвітлюватися, стільки з'явилося захисників журналістів. Повірте, на цьому зроблять таку політику, й точно цю ініціативу не буде підтримано", - висловив переконання П.Пинзеник.

У свою чергу заступник голови комітету з питань свободи слова Ольга Червакова (фракція "Блок Петра Порошенка") повідомила, що комітет обговорював цю проблему і пропонує створити громадську раду при прес-службі парламенту, яка складатиметься з журналістів, які давно працюють у Верховній Раді.

"Це все насправді не дуже смішно ... Нормальні журналісти не повинні страждати через фейкових журналістів, і ця дискусія в нашому комітеті також відбувалася", - сказала О.Червакова журналістам у кулуарах Верховної Ради.

За її словами, комітет пропонує змінити положення про акредитацію журналістів у Верховній Раді й "чітко розділити тих людей, які висвітлюють роботу Верховної Ради та ходять сюди з огляду на професійну необхідність, ... і тих людей, які приходять і займаються тут звичайним "рішаловом", і проходять у Верховну Раду за картками акредитації журналістів".

"Ми пропонуємо створити громадську раду при прес-службі з журналістів, які давно працюють і які надаватимуть прес-службі громадські експертизи, безпосередні рекомендації, якщо виникатимуть якісь конфліктні ситуації", - зазначила О.Червакова.

Народний депутат також повідомила, що вже готовий проект прес-центру, де зможуть працювати журналісти, акредитовані у Верховній Раді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА