19:19 11.07.2018

ПА ОБСЄ схвалила пропозицію про виведення російських військ із Придністров'я

2 хв читати
ПА ОБСЄ схвалила пропозицію про виведення російських військ із Придністров'я

Парламентська Асамблея ОБСЄ підтримала пропозиції про виведення російських військ із території Молдови та про переведення миротворчої операції у Придністров'ї в цивільну місію під міжнародним мандатом, повідомив на своїй сторінці у Facebook глава делегації Молдови в ПА ОБСЄ, заступник голови правлячої Демпартії Серджіу Сирбу.

За його словами, в декларації ПА ОБСЄ, затвердженій у середу за підсумками літньої сесії асамблеї, депутати висловилися "за продовження переговорів у форматі "5+2" щодо врегулювання придністровського конфлікту та виконання раніше досягнутих під час переговорів домовленостей.

У документі також наголошується на необхідності "повного виведення російських військ із Придністров'я". ПА ОБСЄ внесла до декларації і положення щодо перетворення нинішньої миротворчої операції на Дністрі на цивільну місію під міжнародним мандатом.

"Ці пункти було внесено до підсумкової декларації за пропозицією делегацій Молдови та Румунії. Спасибі колегам, які підтримали наші пропозиції. За підтримки ОБСЄ та ООН ми зуміємо вирішити поставлені завдання. Асамблея розуміє необхідність спільних зусиль і дій для того, щоб домогтися остаточного виведення російських військ із території Молдови. Правляча партія Молдови та її лідер Влад Плахотнюк мають намір і надалі дотримуватися прагматизму і твердості в досягненні поставлених цілей", - наголосив С.Сирбу.

Декларацію було затверджено за відсутності російської делегації, яка залишила залу засідань через розбіжності щодо деяких пунктів, пов'язаних із ситуацією навколо Криму.

Документ містить понад 170 положень, підготовлених основними комітетами ПА ОБСЄ (з політичних питань і безпеки; з економічних питань, науки, технології та навколишнього середовища; щодо демократії, прав людини та гуманітарних питань). Вони покривають великий спектр проблем, пов'язаних із контртерористичними діями, протистоянням пропаганді, спрямованій на розпалювання ненависті, цифровою економікою, демографічними питаннями, а також урегулюванням заморожених конфліктів, зокрема в Грузії та Молдові.

Голова ПА ОБСЄ Георгій Церетелі подякував учасникам сесії за багатогодинну роботу й висловив сподівання, що "всі положення декларації буде реалізовано на практиці".

Делегація ПА ОБСЄ на чолі з Г.Церетелі відвідала Молдову в червні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА