13:12 12.07.2018

НАТО і Україна закликають РФ вивести війська з українських територій, підтримують "Нормандський формат" і виконання Мінських угод

2 хв читати
НАТО і Україна закликають РФ вивести війська з українських територій, підтримують "Нормандський формат" і виконання Мінських угод

НАТО і Україна підтверджують заклик до Росії вивести війська з українських територій, висловлюють підтримку "Нормандського формату" і необхідності виконання Мінських угод для врегулювання ситуації на Донбасі, зазначено в заяві щодо відносин Україна-НАТО.

"Союзники і Україна підтверджують свою підтримку врегулювання конфлікту дипломатичними засобами відповідно до Мінської угоди і вітають зусилля" Нормандського формату "", - йдеться в заяві, ухваленій на саміті лідерів країн Альянсу в четвер у Брюсселі.

НАТО і Україна закликали Росію вивести свої сили і припинити політичну, фінансову і військову підтримку НЗФ на Донбасі.

Керівники НАТО і України наголосили, що забезпечення всеосяжного припинення вогню, виведення важкого озброєння, ефективний моніторинг і контроль з боку Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, виведення формувань, які підтримує Росія, і важкої військової техніки, а також роззброєння НЗФ залишаються першими необхідними кроками для деескалації конфлікту на Донбасі.

"Союзники і Україна занепокоєні спробами Російської Федерації ще більше дестабілізувати ситуацію в Україні, зокрема й погрозами застосування сили, дезінформацію, кібератаки, енергетичний шантаж і втручання в суверенні інституційні та виборчі процеси України. Вони закликають Росію відмовитися від таких дій", - наголошується в заяві.

Крім того, офіційний Київ і країни-члени НАТО вимагають від Росії забезпечити доступ для моніторингових організацій на територію Криму.

"І звільнити українських в'язнів і заручників, затриманих у Росії, Криму і на сході України", - наголошується в документі.

Лідери країн НАТО і України також висловили занепокоєння з приводу застосування тортур і переміщення українських громадян до в'язниць на території Росії.

"Мілітаризація Росією Криму, Чорного моря та Азовського моря створює додаткові загрози незалежності України і підриває стабільність у ширшому регіоні", - наголошується в заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА