17:13 12.07.2018

ВР прийняла необхідні для траншу МВФ правки до законодавства про ВАКС

2 хв читати
ВР прийняла необхідні для траншу МВФ правки до законодавства про ВАКС

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №7441 про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів з поправкою щодо передачі до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) усіх підслідних йому справ з дня початку його роботи.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за закон із цією поправкою проголосували 254 народні депутати на пленарному засіданні в четвер.

Цей законопроект був однією з необхідних умов для отримання Україною чергового траншу кредиту МВФ.

З його прийняттям кримінальні провадження щодо підслідних ВАКС злочинів, судові розгляди яких у судах першої та апеляційної інстанціій не завершені до початку роботи антикорупційного суду, передаються до ВАКС з дня початку його роботи.

Цією правкою парламент вніс зміни до перехідних положень Кримінального процесуального кодексу (КПК). Згідно з цими змінами, з дня початку роботи ВАКС слідчі судді, суди першої інстанції (за винятком ВАКС і його слідчих суддів) припиняють приймати до розгляду клопотання та обвинувальні акти до кримінальних проваджень, підслідних ВАКС. Із цього дня клопотання у кримінальних провадженнях, підслідних ВАКС, які надійшли до слідчих суддів і не розглянуті, передаються до антикорупційного суду для розгляду.

З дня початку роботи ВАКС суди апеляційної інстанції, за винятком апеляційної палати антикорупційного суду, припиняють приймати до розгляду апеляційні скарги у підслідних антикорупційному суду кримінальних провадженнях.

Крім того, щоб уникнути правової колізії, у ст. 3 КПК народні депутати змінили редакцію деяких положень. Зокрема, скасовано обмеження, згідно з яким наразі апеляційна палата Вищого антикорупційного суду може розглядати лише ті скарги, за якими було рішення Вищого антикорупційного суду як першої інстанції.

Закон про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів (№7441) є імплементаційним для закону про Вищий антикорупційний суд, який раніше ухвалив парламент.

Як наголошується в пояснювальній записці, для реалізації положень закону про Вищий антикорупційний суд необхідне внесення низки змін до закону про судоустрій і статус суддів та інших законодавчих актів.

Зокрема, з ухваленням цього закону вносяться зміни до законодавства в частині діяльності служби судової охорони.

Норми цього закону передбачають, що Апеляційна палата ВАКС діє в його складі на засадах інституційної, організаційної, кадрової та фінансової автономії. Кількість суддів в Апеляційній палаті визначатиме Державна судова адміністрація за погодженням із Вищою радою правосуддя.

"Проектом закону вносяться зміни до деяких норм процесуального законодавства з метою вдосконалення правового регулювання процедур передачі справ з одного суду до іншого, визначення складу суду, оскарження судових рішень", - йдеться в пояснювальній записці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА