08:20 15.07.2018

Нова конституція Куби запровадить посаду президента і дозволить приватну власність

2 хв читати
Нова конституція Куби запровадить посаду президента і дозволить приватну власність

Нова конституція Куби введе в республіці посаду президента і обмежить перебування на ній десятьма роками. Опис проекту нового закону опублікований в газета Granma, яка є офіційним друкованим органом ЦК Компартії Куби.

Законодавчу базу для реформування конституції розробила робоча група під головуванням генерала армії Рауля Кастро Руза при співробітництві низки фахівців. Комісію, яка реформуватиме Конституцію, вирішили створити 2 червня. До неї, крім кубинського лідера, увійшли другий секретар ЦК Компартії і 33 депутата. Комісія представила проект нової конституції Куби на сьомому пленарному засіданні ЦК партії і Держради. Документ представлять на розгляд Національних зборів народної влади 21, 22 і 23 липня.

Вводяться посади президента і прем'єр-міністра республіки. Президент виконуватиме функції глави держави і обиратися Національною асамблеєю народної влади (однопалатним парламентом) з числа депутатів на п'ять років з правом займати цю посаду не більше двох термінів поспіль.

Відповідно до нинішньої конституції, главою держави є голова Держради і Ради міністрів. У квітні 2018 року на цю посаду був обраний Мігель Діас-Канель, колишній віце-президент країни. Він став першим кубинським лідером не з родини Кастро після революції 1959 року. Перебування на цій посаді на Кубі зараз не обмежене у часі.

Вводиться посада прем'єр-міністра, який буде очолювати Раду міністрів - вищий орган виконавчої влади країни. У країні відбудеться розподіл постів президента і глави уряду.

У новому Основному Законі, як і раніше, буде зафіксовано положення щодо соціалістичного характеру держави і керівної ролі Комуністичної партії в житті суспільства.

У документі з'явиться пункт, який визнає вільний ринок і нові форми власності, в тому числі приватну власність. Однак в країні збережеться положення про державну власність на основні виробництва і планового характеру економіки.

Уперше до конституції планують внести пункт щодо заборони дискримінації за статевою, етнічною ознаками та інвалідності.

Нинішня конституція Куби була прийнята в 1976 році, до неї вносили зміни в 1992 і 2002 роках.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА