14:06 16.07.2018

Порошенко не виключив підготовки РФ до атаки на Маріуполь, через порти якого здійснюється український експорт

3 хв читати

Президент України Петро Порошенко відзначає нарощування Російською Федерацією сил та озброєння в Чорному та Азовському морях і не виключає підготовки Кремля до атаки на м. Маріуполь (Донецька обл.) та блокування українського експорту.

"Ми бачимо значне збільшення ескалації напруги. Росія незаконно окупувала території, різко збільшила своє військове угруповання. Уперше там розміщена ударна авіація, сучасні ракетні комплекси, сучасні зенітні комплекси. Ми бачимо у складі Чорноморського флоту, який незаконно розміщений в анексованому українському Севастополі, його посилено підводними човнами, новими військовими кораблями, озброєно далекобійними ракетами морського базування", - сказав П.Порошенко в Одесі в понеділок на церемонії врученням представникам ВМС сертифікатів на нову водолазну техніку і спорядження.

Також, за словами президента України, суттєво посилено морські сили Росії в Азовському морі.

Він зазначив, що Росія почала незаконно зупиняти й оглядати кораблі, які прямують до українських портів в Азовському морі, і під українськими прапорами, і зарубіжних кораблів.

"Ми бачимо, що це робиться для того, щоб заблокувати порти України на Азовському морі, здійснити ескалацію напруги і, не виключено, щоб здійснити військову операцію - атаки на Маріуполь, де здійснюється експорт продукції та чорної металургії України, й атаки на інші порти Азовського моря", - наголосив президент.

П.Порошенко заявив, що наразі дуже важливою є боєздатність і боєготовність Військово-Морських сил України, а також їхня сумісність із союзниками з країн-членів НАТО та із союзниками з безпеки в Чорноморському регіоні.

"Ми маємо докласти максимум зусиль для якнайшвидшого відновлення дієздатності своєї морської оборонної компоненти і бути чітко завжди готовими до спільних оборонних дій у Чорному морі", - сказав президент.

За його словами, одним із найважливіших кроків у цьому процесі є проведення багатонаціональних міжнародних навчань, як-от сьогоднішнє навчання - "Сі Бриз" (Sea Breeze-2018). "Це не лише підвищення взаємосумісності - це нарощування рівня морської польової виучки, це злагодженість багатонаціональних навчань. Безумовно, такі спільні практичні заходи підготовки сприяють досягненню Військово-Морськими силами України не лише сумісності з флотами країн-членів НАТО, а й відродженню військово-морського потенціалу нашої країни", - резюмував П.Порошенко.

Президент також вручив представникам ВМС сертифікат на нову водолазну техніку і спорядження.

Українсько-американське навчання "Сі Бриз-2018" планується провести в акваторії Чорного моря, військових аеродромах і полігонах ЗСУ, на Тендрівській косі та військовому порту м. Очакова, в Міжнародному аеропорту "Одеса", Одеському морському торговельному порту, Морському торговельному порту "Южний" у проміжку з червня по жовтень протягом 25 діб.

Від ЗСУ в них братимуть участь до 1,5 тис. військових з озброєнням і технікою, до 30 кораблів, до 10 літаків і вертольотів. Від ЗС США передбачена участь до 1 тис. військових, до 10 кораблів, до 2 підводних човнів, до 10 літаків і вертольотів. Від ЗС країн НАТО - до 1,2 тис. військових, до 10 кораблів, до 3 підводних човнів, до 10 літаків і вертольотів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА