20:06 16.07.2018

Продовження контракту на транзит російського газу через Україну в ЄС сприятиме євроінтеграції країни

2 хв читати
Продовження контракту на транзит російського газу через Україну в ЄС сприятиме євроінтеграції країни

Продовження контракту на транзит російського газу в ЄС через Україну після 2019 року посприяє якнайшвидшій євроінтеграції країни, переконаний міністр закордонних справ (МЗС) України Павло Клімкін.

"Україна багато зробила на шляху впровадження європейських правил на ринку газу. Важливі питання, які залишаються відкритими - наприклад, анбандлінг, - також вирішуються згідно з принципами ЄС. На тристоронніх консультаціях нам важливо, щоб і транспортування російського газу в подальшому відбувалося відповідно до нових європейських правил, які діють в Україні", - написав він у колонці для видання "Європейська правда".

П.Клімкін висловив надію, що всі учасники консультацій підтримають таку позицію України.

"Україна зацікавлена в цьому, тому що транзит буде здійснюватися в прозорих і конкурентних умовах. Євросоюз - оскільки матиме зрозумілі для себе правові рамки транспортування, а отже, і більшу передбачуваність і стабільність поставок газу. Нарешті, для Росії пильна увага Брюсселя до відповідності українських норм вимогам ЄС буде додатковою гарантією дотримання контрактних умов", - зазначив міністр.

Він підкреслив, що європейські правила для транзиту виключать можливість довільного нав'язування умов контракту кожної зі сторін, оскільки, наприклад, тарифи будуть встановлюватися регуляторами за методологією ЄС, а всі суперечки будуть вирішуватися в Європейському суді.

П.Клімкін зазначив, що за підсумками майбутніх 17 липня в Берліні консультацій не варто очікувати рішень щодо обсягів транзиту газу. "Якщо ми домовимося про прийняття європейських правил, то тільки тоді зможемо вести розмову про такі параметри транзиту газу, як обсяги та всі інші", - резюмував П. Клімкін.

Як повідомлялося, делегацію України на тристоронніх переговорах з РФ і ЄС за умовами транспортування газу очолять міністр закордонних справ Павло Клімкін та глава правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв. У консультаціях 17 липня в представництві ЄС в Берліні також візьмуть участь міністр енергетики РФ Олександр Новак та представники "Газпрому".

За словами головного комерційного директора НАК Юрія Вітренка, Україна вийде на тристоронні переговори з пропозицією забезпечувати транзит природного газу по своїй території після 2019 року за європейськими правилами. Зокрема, йдеться про тарифи на транзит газу, бронювання потужностей і обмін даними.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА