16:15 18.07.2018

Посольство Британії стурбоване сутичками біля САП і вторгненням в НАБУ

2 хв читати
Посольство Британії стурбоване сутичками біля САП і вторгненням в НАБУ

У посольстві Великої Британії в Україні висловили занепокоєння у зв'язку з інцидентами під час мітингів біля будівель Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і подальшими подіями, які сталися напередодні, й наголосили, що право на протест має реалізовуватися мирно.

"Занепокоєні вчорашніми нападами на громадських активістів перед САП і силовим вторгненням у будівлю НАБУ і пошкодженням майна. Право на протест має реалізовуватися мирно, без залякування і в рамках закону. Якщо цього не відбувається, поліція повинна захищати правопорядок", - ідеться в повідомленні посольства у Twitter у середу.

Як повідомлялося, 17 липня біля будівлі САП у Києві відбувалося кілька акцій за відставку керівника САП Назара Холодницького. Ще до початку акції невідомі облили зеленкою і закидали тортами одного з організаторів акції - голову правління "Центру протидії корупції" Віталія Шабуніна, а також лідера Соціалістичної партії Іллю Киву. Після цього В.Шабунін поїхав до лікарні, де в нього діагностували хімічні опіки I ступеня обох очей.

Як розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" в главку поліції м. Києва, двох чоловіків, які напали на В.Шабуніна, доправили до Шевченківського райуправління поліції, де стосовно них склали адмінпротоколи за ст. 173 (дрібне хуліганство). Після складання протоколів їх відпустили.

Наступного дня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що доручив прокуратурі Києва зареєструвати кримінальне провадження за фактом подій біля будівлі САП, які сталися 17 липня.

Крім того, 17 липня до будівлі НАБУ в Києві увірвалися кілька осіб, які прийшли на мітинг за відставку директора Бюро Артема Ситника. Люди у футболках "певної асоціації" зайшли до холу Бюро, намагаючись влаштувати заворушення. Зокрема, вони розмалювали червоною фарбою написи на вивісках НАБУ, повісили на скляних дверях і вікнах біля входу плакати з критикою діяльності А.Ситника, а також поставили перед будівлею сміттєвий бак, написавши на ньому "Ситник". Потім протестувальники залишили приміщення Бюро.

Пізніше поліція повідомила, що розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України за фактом хуліганських дій групи осіб у будівлі НАБУ в Києві.

18 липня в прокуратурі м. Києва повідомили, що за фактами подій біля будівель НАБУ і САП зареєстровано два кримінальні провадження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА