19:09 18.07.2018

Парубій підписав закон, що зобов'язує передати всі підслідні ВАКС справи від моменту початку роботи суду

3 хв читати
Парубій підписав закон, що зобов'язує передати всі підслідні ВАКС справи від моменту початку роботи суду

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів із поправкою щодо передання до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) усіх підслідних йому справ від дня початку його роботи.

"Сьогодні підписав ухвалений парламентом закон про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з прийняттям закону України "Про Вищий антикорупційний суді". Цим остаточно поставив крапку в дискусіях щодо запуску Вищого антикорупційного суду", - написав А.Парубій у Twitter у середу.

Як повідомлялося, 12 липня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №7441 про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів із поправкою щодо передачі до ВАКС усіх підслідних йому справ від дня початку його роботи.

Цей законопроект був однією з необхідних умов для отримання Україною чергового траншу кредиту МВФ.

З його прийняттям кримінальні провадження щодо підслідних ВАКС злочинів, судові розгляди яких у судах першої та апеляційної інстанцій не завершені до початку роботи Антикорупційного суду, передаються до ВАКС з дня початку його роботи.

Цією правкою парламент вніс зміни до перехідних положень Кримінального процесуального кодексу (КПК). Згідно з цими змінами, з дня початку роботи ВАКС слідчі судді, суди першої інстанції (за винятком ВАКС і його слідчих суддів) припиняють приймати до розгляду клопотання та обвинувальні акти до кримінальних проваджень, підслідних ВАКС. Із цього дня клопотання у кримінальних провадженнях, підслідних ВАКС, які надійшли до слідчих суддів і не розглянуті, передаються до Антикорупційного суду для розгляду.

З дня початку роботи ВАКС суди апеляційної інстанції, за винятком апеляційної палати Антикорупційного суду, припиняють приймати до розгляду апеляційні скарги у підслідних Антикорупційному суду кримінальних провадженнях.

Крім того, щоб уникнути правової колізії, у ст. 3 КПК народні депутати змінили редакцію деяких положень. Зокрема, скасовано обмеження, згідно з яким наразі апеляційна палата Вищого антикорупційного суду може розглядати лише ті скарги, за якими було рішення Вищого антикорупційного суду як першої інстанції.

Цей закон є імплементаційним для закону про Вищий антикорупційний суд, який раніше ухвалив парламент.

Як наголошується в пояснювальній записці, для реалізації положень закону про Вищий антикорупційний суд необхідне внесення низки змін до закону про судоустрій і статус суддів та інших законодавчих актів.

Зокрема, з ухваленням цього закону вносяться зміни до законодавства в частині діяльності служби судової охорони.

Норми цього закону передбачають, що Апеляційна палата ВАКС діє в його складі на засадах інституційної, організаційної, кадрової та фінансової автономії. Кількість суддів в Апеляційній палаті визначатиме Державна судова адміністрація за погодженням із Вищою радою правосуддя.

"Проект закону вносить зміни до деяких норм процесуального законодавства з метою вдосконалення правового регулювання процедур передачі справ з одного суду до іншого, визначення складу суду, оскарження судових рішень", - ідеться в пояснювальній записці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА