15:53 20.07.2018

У Києві заперечують можливість проведення референдуму на Донбасі та наголошують, що це не передбачено Мінськими угодами

3 хв читати
У Києві заперечують можливість проведення референдуму на Донбасі та наголошують, що це не передбачено Мінськими угодами

Референдум на Донбасі про статус окупованих територій не може бути проведено, заявляє представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Ніяких референдумів під дулами автоматів й розміщеними під школами і дитсадками окупованого Донецька і Луганська російськими танками; ніяких референдумів, організованих на територіях, де чотири роки мізки громадянам промиває російська пропаганда і лайфньюси (російський телеканал LifeNews - ІФ), що залякують людей "фашистами і хунтою"; ніяких референдумів, організованих маріонетками Кремля на окупованих Кремлем землях не буде", - написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

Крім того, І.Геращенко наголосила, що Мінські угоди не передбачають проведення референдуму на Донбасі.

Вона пояснила, що в них прописана можливість проведення місцевих виборів за українським законодавством під егідою міжнародних організацій, зокрема БДІПЛ/ОБСЄ. При цьому І.Геращенко додала, що такі вибори стануть можливими після демілітаризації регіону, роззброєння бойовиків, і в них братимуть участь внутрішньо переміщені особи.

"І для всіх фейсбучних критиків Мінських угод, численних кандидатів у президенти, які знають "новий план миру", свідків "будапештсько-женевського формату" й інших крикунів, які всі ці роки витрачали стільки часу і сил на поливання нас брудом, - ось вам переконлива важливість неідеальних, але визнаних світом Мінських угод, які не дозволяють РФ ніякої можливості експромтів і референдумів", - написала перший віце-спікер.

І.Геращенко зазначила, що Київ твердо стоїть на позиції, що РФ має виконувати Мінські угоди: припинити стріляти, постачати техніку бойовикам, має "вивести свої війська з перешитими шевронами" і зброю, звільнити заручників і повернути Києву контроль над українсько-російським кордоном".

"А референдуми Путін нехай вдома організовує, в РФ, наприклад, щодо підвищення пенсійного віку. Цікаво, збере 80 чи 90 відсотків підтримки?", - заявила перший віце-спікер.

Водночас вона підтвердила, що українська сторона офіційно звернулася до американських партнерів із проханням надати інформацію, про які "нові ідеї щодо України" йшлося на зустрічі президентів США і РФ у Гельсінкі, про які заявив В.Путін.

Як повідомлялося, агентство Bloomberg із посиланням на джерела повідомило, що президент РФ Володимир Путін на зустрічі в Гельсінкі 16 липня запропонував президенту США Дональду Трампу провести референдум на територіях тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганської областей. За словами джерел, про свою пропозицію В.Путін розповів на зустрічі з послами Росії 19 липня. Як стверджують співрозмовники агентства, президент РФ заявив, що було вирішено не озвучувати ініціативу про референдум публічно, "щоб президент США міг її обдумати".

Раніше джерело в дипломатичних колах повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що офіційний Київ запитав роз'яснення у Вашингтона про начебто обговорення на зустрічі президентів США та Росії Дональда Трампа і Володимира Путіна в Гельсінкі "нових пропозицій щодо врегулювання ситуації в південно-східних регіонах України".

Співрозмовник також уточнив, що Київ запропонував Вашингтону офіційно спростувати цей факт, у разі непідтвердження цієї інформації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА