19:54 20.07.2018

Депутати ВР пропонують запровадити обмеження у сфері сурогатного материнства

3 хв читати
Депутати ВР пропонують запровадити обмеження у сфері сурогатного материнства

Група народних депутатів пропонує внести до українського законодавства зміни щодо захисту прав дітей під час використання допоміжних репродуктивних технологій, які запровадять певні обмеження у сфері сурогатного материнства.

Відповідний законопроект (№8625) народні депутати з фракції "Блоку Петра Порошенка" Оксана Білозір, Юрій Соловей, Микола Лаврик, а також нардепи Павло Унгурян, Олег Кришин ("Народний фронт"), Ірина Сисоєнко ("Самопоміч") зареєстрували у Верховній Раді 18 липня.

Парламентарі пропонують внести зміни до закону про основи законодавства України про охорону здоров'я і передбачити, що право на застосування допоміжних репродуктивних технологій мають лише громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, що постійно проживають на території України.

Крім того, проект закону передбачає, що застосування допоміжних репродуктивних технологій методом перенесення ембріона людини, зачатої подружжям, в організм іншої жінки можливе за письмової згоди подружжя, а також сурогатної матері та її чоловіка, якщо такий є.

"Останнім часом в Україні стає все більш затребуване застосування допоміжних репродуктивних технологій методом перенесення ембріона людини в організм іншої жінки, цей метод більш відомий як сурогатне материнство. Особливу увагу іноземних сімейних пар Україна привернула після того, як сурогатне материнство заборонили в Індії та Таїланді з причин масової експлуатації жінок з бідних сімей", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Автори законодавчої ініціативи зазначають, що протягом останніх років Україна фігурувала в скандальних справах, пов'язаних із порушенням прав дітей, народжених внаслідок сурогатного материнства.

Водночас вони зазначають, що за законами держав, де сурогатне материнство заборонене або допускається лише як некомерційна допомога, саме сурогатна мати є повноправною матір'ю, якщо суд не ухвалить рішення на користь біологічних батьків.

"Так, дітей, народжених сурогатною матір'ю в Україні для іноземців, не визнають у країнах, де репродуктивні технології заборонені законом, і батьки вдаються до незаконних способів, зокрема використовуючи шлях контрабанди для вивезення дітей за межі України", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Як повідомлялося, 16 липня генеральний прокурор Юрій Луценко закликав Верховну Раду і Міністерство охорони здоров'я України врегулювати питання сурогатного материнства з огляду на почастішання випадків злочинів у цій сфері. На брифінгу він розповів, що проблема протиправного використання жінок із малозабезпечених сімей у сурогатному материнстві набрала обертів в Україні після ухвалення владою Індії рішення про заборону комерційного сурогатного материнства. Він пояснив, що Міністерство охорони здоров'я України у своїх документах вимагає, щоб дитина, яку передають у рамках сурогатного материнства подружжю, мала генетичний матеріал хоча б одного з партнерів такого материнства, інакше йдеться про незаконну передачу та фактично продаж дитини.

"Україна нині є одним із найбільших операторів цього мало регульованого в нашій країні бізнесу", - зазначив генпрокурор.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА