19:54 20.07.2018

Ідея про референдум на Донбасі - це репетиція просування сценарію Кремля щодо федералізації України з метою її розвалу

3 хв читати
Ідея про референдум на Донбасі - це репетиція просування сценарію Кремля щодо федералізації України з метою її розвалу

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє про відсутність перспектив щодо ідеї Кремля провести референдум на окупованих територіях Донбасу через неможливість вільного і чесного волевиявлення людей в умовах окупації.

"Мені телефонують багато експертів і журналістів, просять прокоментувати російську пропозицію щодо «референдуму на Донбасі». Я цієї пропозиції не бачив, і, як правило, того, що не бачив, - не коментую. Але щодо цієї зухвалості скажу коротко: ніхто, буквально ніхто не вірить у будь-яку можливість вільного і чесного волевиявлення на Донбасі в умовах російської окупації. Щодо політичних та юридичних аспектів усім і так усе зрозуміло", - написав П.Клімкін у п'ятницю ввечері на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

При цьому глава МЗС висловив переконання, що Донбас як такий і громадяни, які проживають у цьому регіоні України, не цікавлять Росію. За його словами, кроки і заяви влади РФ щодо зміни статусу окупованого українського регіону, як і висловлювання щодо зміни державного устрою країни в бік федералізації спрямовані на розвал України.

"Але одну річ варто чітко усвідомити: Росію Донбас зовсім не цікавить, і наші, українські громадяни на Донбасі, звичайно, теж. Згадайте російські пасажі про федералізацію України, і ви одразу зрозумієте, що це не про Донбас. Це свого роду «репетиція», яку Кремлівський режим штовхатиме, щоб розвалити нашу країну. Їм це не вдасться!", - написав П.Клімкін.

Як повідомлялося, агентство Bloomberg із посиланням на джерела повідомило, що президент РФ Володимир Путін на зустрічі в Гельсінкі 16 липня запропонував президенту США Дональду Трампу провести референдум на територіях тимчасово окупованих частин Донецької та Луганської областей. За словами джерел, про свою пропозицію В.Путін розповів на зустрічі з послами Росії 19 липня. Як стверджують співрозмовники агентства, президент РФ заявив, що було вирішено не озвучувати ініціативу про референдум публічно, "щоб президент США міг її обдумати".

Раніше джерело в дипломатичних колах повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що офіційний Київ запитав роз'яснення у Вашингтона стосовно начебто обговорення на зустрічі президентів США та Росії Дональда Трампа і Володимира Путіна в Гельсінкі "нових пропозицій щодо врегулювання ситуації в південно-східних регіонах України".

Співрозмовник також уточнив, що Київ запропонував Вашингтону офіційно спростувати цей факт, у разі непідтвердження цієї інформації.

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що "ніяких референдумів, організованих маріонетками Кремля, на окупованих Кремлем землях не буде". Вона також наголосила, що Мінські угоди не передбачають проведення референдуму на Донбасі.

Водночас вона підтвердила, що українська сторона офіційно звернулася до американських партнерів із проханням надати інформацію, про які "нові ідеї щодо України" йшлося на зустрічі президентів США і РФ у Гельсінкі, про які заявив В.Путін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА