08:35 21.07.2018

Порошенко підписав закон про підвищення захисту авторських прав

2 хв читати
Порошенко підписав закон про підвищення захисту авторських прав

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського і суміжних прав" (в парламенті проходив під №7466), який встановлює правила роботи організацій колективного управління авторськими правами (ОКУ), говориться в інформації на сайті Верховної Ради.

Цей документ 15 травня підтримали 246 народних депутатів після того як в кінці квітня США скасували безмитне ввезення низки товарів з України через порушення авторських прав.

У законі зазначається, що ОКУ є зареєстроване громадське об'єднання зі статусом юридичної особи, що не має на меті отримання прибутку, засноване виключно правовласниками, діяльність якого спрямована на колективне управління майновими правами на об'єкти авторського права і (або) суміжних прав.

Документ встановлює порядок і вимоги для акредитації та реєстрації ОКУ, особливості наповнення Реєстру таких організацій, а також регулює питання збору, розподілу та виплати ними винагороди власникам авторських прав.

Відповідно, планується визначити по одній ОКУ за кожної зі сфер колективного управління, за рахунок чого автор буде знати організацію, що відповідає за той, чи інший напрямок діяльності. Крім того, в документі передбачені критерії відбору ОКУ: тільки ті організації, які мають найбільший репертуар, міжнародне визнання і підтримку правовласників, зможуть отримати відповідний статус.

Закон також зобов'язав ОКУ постійно звітувати про свою діяльність, повідомляти автору про використання його творів і про те, яка винагорода за це йому належить.

Як повідомлялося, дію Генералізованої системи преференцій, яка дає можливість безмитного ввезення на територію США більш 3,500 тис. видів товарів з України, з 26 квітня було призупинено для 155 видів українських товарів, через порушення авторських прав в Україні.

У Мінекономрозвитку підкреслили, що зняття США обмежень в значній мірі залежить від прийняття Верховною Радою проекту закону №7466, відомого як законопроект "Про організації колективного управління" прийнятого в першому читанні 1 березня 2018 року і спрямованого на встановлення в Україні ефективної та прозорої системи колективного управління майновими правами в сфері авторського права і суміжних прав.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА