12:16 21.07.2018

Порошенко підписав закони щодо імплементації угоди з Нідерландами про притягнення до відповідальності винних у катастрофі MH17

2 хв читати
Порошенко підписав закони щодо імплементації угоди з Нідерландами про притягнення до відповідальності винних у катастрофі MH17

Президент Петро Порошенко підписав закони «Про ратифікацію Угоди між Україною та Королівством Нідерландів про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов'язаних зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року» та про виконання цієї угоди, повідомляє прес-служба глави держави.

Ратифікація цієї Угоди та імплементація її положень у національне законодавство забезпечує співробітництво між компетентними органами обох держав, визначає порядок та особливості виконання окремих процесуальних дій у рамках Угоди з метою здійснення ефективного кримінального переслідування і засудження осіб, причетних до збиття літака, у рамках судової системи Нідерландів.

Зокрема, йдеться про особливості передання Україною до Королівства Нідерландів кримінального провадження, виконання запиту компетентного органу Королівства Нідерландів про забезпечення участі особи як обвинуваченого у судовому провадженні на території Королівства Нідерландів у режимі відео-конференції, виконання запиту компетентного органу Королівства Нідерландів про допит свідка або експерта у режимі відео-конференції

Як повідомлялося, 12 липня Верховна Рада ратифікувала угоду між Україною та Нідерландами, що визначає порядок притягнення до відповідальності на території України осіб, визнаних винними в катастрофі літака рейсу MH17 судом у Нідерландах (№0194).

Ця угода передбачає, що центральними органами в Україні, через які будуть надсилатися запити про правову допомогу, є Генеральна прокуратура і Міністерство юстиції, для Королівства Нідерланди – міністр безпеки та юстиції.

Цього ж дня Верховна Рада ухвалила імплементаційний закон (№8542) у зв'язку з ратифікацією цієї угоди.

Документ визначає особливості виконання на території України окремих процесуальних дій, необхідних для реалізації міжнародного співробітництва в рамках угоди з Нідерландами про правове співробітництво стосовно злочинів, пов'язаних з катастрофою авіалайнера.

Закон, зокрема, визначає, що під час передання Україною Нідерландам кримінального провадження на підставі відповідної угоди можуть передаватися оригінали протоколів про проведення негласних слідчих дій у провадженні. З моменту ухвалення Нідерландами досудове розслідування кримінального провадження на території України буде завершеним, а відповідні відомості внесено до ЄРДР.

У законі прописані особливості виконання запиту Нідерландів про забезпечення участі особи як обвинуваченого у судовому провадженні на території Нідерландів в режимі відеоконференції. Організувати такий процес можна буде тільки за згодою обвинуваченого.

Крім того, в законі визначено особливості виконання запиту Нідерландів про допит свідка і експерта в режимі відеоконференції.

Внесено також поправки до Кримінального процесуального кодексу України, які встановлюють, що процесуальні дії в рамках міжнародного співробітництва з Нідерландами щодо притягнення до відповідальності винних у катастрофі MH17 проводяться в рамках КПК та з урахуванням особливостей цього закону про виконання угоди між Україною та Нідерландами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА