13:48 21.07.2018

Саміт ЄС дав зелене світло секторальній інтеграції України – Климпуш-Цинцадзе

3 хв читати
Саміт ЄС дав зелене світло секторальній інтеграції України – Климпуш-Цинцадзе

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе наголошує, що одним із найважливіших результатів липневого саміту Україна – ЄС стало політичне схвалення секторальної інтеграції країни у кількох пріоритетних напрямках.

"Напередодні саміту українська сторона запропонувала Євросоюзу механізм інтеграції у кількох пріоритетних напрямках: енергетичний та цифровий ринки, митна сфера, а також юстиція, свобода та безпека. (...) Після політичного схвалення на саміті органи Асоціації мають розробити, погодити та остаточно схвалити цей механізм", – написала віце-прем'єр у статті для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

Вона пояснила, що цей механізм схожий на той, який застосовувався під час виконання вимог для надання Україні безвізового режиму з ЄС. "Він має конкретизувати перелік рішень, які Україні слід ухвалити, передбачати спільну роботу установ Києва і Брюсселя над розробкою цього переліку і моніторингом виконання вимог. Він міститиме і кінцеву мету – приєднання до тих чи інших секторальних угод і конвенцій ЄС. Наприклад, інтеграцію у європейський енергоринок та єдиний цифровий ринок Євросоюзу де-факто", – розповіла І.Климпуш-Цинцадзе.

На її думку, цей механізм передусім дасть змогу Україні рухатися шляхом секторальної інтеграції, "маючи реальну дорожню карту реформ і рішень".

"По-друге, він передбачає взаємні політичні зобов'язання і водночас чіткі процедури з обох сторін, які забезпечать виконання цих зобов'язань. По-третє, такий механізм стане своєрідною страховкою від політичних коливань щодо євроінтеграції України – як у самій Україні, так і в ЄС. (...) В-четвертих, чіткі цілі і зрозумілі переваги від де-факто інтеграції. По-п'яте, успішне втілення цих механізмів може стати основою для поширення їх на інші сектори інтеграції", – зазначила віце-прем'єр.

Крім того, за її словами, механізм допоможе в рамках Угоди про асоціацію з ЄС забезпечити Україні доступ до європейських ринків, синхронізацію процедур, поліпшення захисту від різноманітних загроз без підписання нових документів.

"Але головне в тому, що політичне схвалення розробки механізму секторальної інтеграції ... створює можливості для процедурної основи незворотності євроінтеграційних реформ. Адже він передбачає розробку взаємних зобов'язань щодо втілення конкретних заходів, незалежно від того, які політичні сили перебувають у керівництва законодавчої або виконавчої влади", – наголосила віце-прем'єр.

На її переконання, Україні необхідний всеосяжний політичний консенсус щодо євроінтеграції. "Показником спроможності вітчизняних політиків до такого консенсусу має стати не тільки практика зеленого світла для євроінтеграційних проектів..., а й більш серйозний і важливий крок – перетворення прагнення України в ЄС і НАТО в норму чинної Конституції України. Це може і повинно стати завданням ВР на найближчий політичний сезон, іспитом на здатність політиків думати як державні діячі – не перспективою наступних виборів, а перспективою наступних поколінь", – виклала своє бачення І.Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що Україна повинна усвідомити сигнал, отриманий в Брюсселі. "Захід визнав наші прагнення стати повноправною частиною вільного світу. На це рішення не має права впливати жодна третя сторона. Тепер м'яч на нашій стороні. Чи ми будемо з цим м'ячем здобувати перемогу за перемогою, граючи на полі євроінтеграції як команда? Будемо відфутболювати його, перекладаючи один на одного відповідальність за майбутнє України? Відповіді на ці запитання залежать виключно від нас", – резюмувала віце-прем'єр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА