17:25 25.07.2018

На переговорах у Мінську росіяни проігнорувала пропозицію щодо обміну українських політв’язнів

3 хв читати
На переговорах у Мінську росіяни проігнорувала пропозицію щодо обміну українських політв’язнів

У Мінську в рамках зустрічі гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі представники Російської Федерації вкотре не відреагували на пропозицію української сторони обміняти 36 росіян на утримуваних у російських в'язницях українців.

"Гуманітарна підгрупа. Російська Федерація так і не дала жодної відповіді на пропозицію передати їм 36 росіян в обмін на наших у російських тюрмах. Ні усної, ні письмової", - написала на своїй сторінці у Facebook за підсумками зустрічі представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ, перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко в середу ввечері.

За її словами, це свідчить про те, що Росії її громадяни не потрібні.

Також І.Геращенко зазначила, що "повністю контрольовані РФ представники ОРДЛО заявили, що вестимуть розмову про звільнення заручників лише з однією людиною, вкотре намагаючись виконати замовлення Кремля щодо корекції складу групи".

У цьому контексті вона наголосила, що суверенне право України - визначати своїх парламентерів, і, звісно, ні Москва, ні ОБСЄ, ні тим паче "маріонетки Кремля" (ОРДЛО - ІФ) на це не впливатимуть.

Представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ висловила думку, що ключова проблема в цьому питанні в іншому: "Кремль поки що не готовий віддавати ані українців, які перебувають у тюрмах РФ, ані українців на окупованих Донбасі та в Криму. Москва ще не склала ціну, що вимагати за цей козир, й планує і далі використовувати питання заручників для торгу, шантажу і в брудних політичних ігрищах".

У контексті питання обміну росіян, котрі перебувають у місцях обмеження волі в Україні, на утримуваних Росією українських політичних в'язнів І.Геращенко також розповіла про ще одну ініціативу української сторони.

"Звичайно, ми нагадали росіянам про те, що російська сторона не виконала домовленостей, досягнутих під час телефонних розмов президентів Порошенка та Путіна. Ми ще раз виступили з ініціативою провести спільну зустріч за участю омбудсвумен Л.Денісової та Т.Москальковоі, на якій обговорити та розблокувати нарешті питання передання 36 росіян в обмін на українців. Ми готові провести таке засідання й наступного тижня. Як варіант - запропонували скайп-конференцію", - написала вона.

Крім цього І.Геращенко нагадала, що посол ОБСЄ Тоні Фріш на початку вересня на вимогу української сторони планує відвідати в'язниці на окупованих територіях, і вона вимагатиме, щоб Т.Фріш відвідав усіх українських військових, до яких немає доступу Міжнародного комітету Червоного хреста (МКЧХ), і також журналіста Станіслава Асєєва.

Говорячи про МКЧХ і питання затвердження на ТКГ спільної декларації про засудження тортур, І.Геращенко зазначила, що за наполяганням української сторони, "яка апріорі засуджує будь-які незаконні методи тиску й тортури до затриманих, після місяців безрезультатних дискусій, до декларації все-таки внесли пункт про обов‘язковий допуск МКЧХ до тюрем на окупованому Донбасі".

Однак представник України в підгрупі наголосила, що українська сторона стоїть на позиції, що ця декларація не буде результативною, якщо там не зафіксують пункт про негайний і безперешкодний доступ МКЧХ до українських в‘язнів у РФ і на окупованих територіях, зокрема й у Криму.

"Це принципово! Ми вимагаємо від повноцінного учасника мінського процесу - РФ - доступу незалежних лікарів і МКЧХ до Сенцова, Балуха, Сущенка, Гриба, викраденого в Луганську, засудженого в Ростові та відправленого до Сибіру Сизановича, Кольченка, Карп‘юка, Клиха, інших. Без цього пункту, без зобов‘язань РФ допустити лікарів до наших, усі ці декларації нічого не варті. Й дивує позиція координатора ОБСЄ, який спочатку взагалі й пункт про негайний допуск МКЧХ до тюрем окупованого Донбасу вважав "політизацією процесу", а тепер вважає пункт про доступ МКЧХ до наших у тюрмах РФ необов‘язковим. Ми обстоюватимемо позицію допуску до тюрем РФ як сторони конфлікту й учасника мінського процесу, й тільки в такому випадку вважаємо за доцільне приймати декларацію", - наголосила І.Геращенко.

При цьому вона зазначила, що до українських тюрем МКЧХ, місії ООН і ОБСЄ мають повний доступ, тому ця декларація має стосуватися насамперед РФ і окупованих нею територій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА