17:28 25.07.2018

Українська сторона в ТКГ заявила, що про референдум на окупованому Донбасі не йтиметься

2 хв читати
Українська сторона в ТКГ заявила, що про референдум на окупованому Донбасі не йтиметься

Українська сторона в Тристоронній контактної групи в Мінську чітко заявила, що про референдум на окупованих територіях Донбасу не може йтися, повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

"На ТКГ і на політичній підгрупі українська сторона звернулася до росіян із ще одним запитанням: чи порушувалася на саміті в Гельсінкі ідея "референдуму" на Донбасі. Ми чітко заявили, що про жодний референдум на окупованих українських землях не може навіть йтися", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook за результатами засідання ТКГ у Мінську в середу.

За словами І.Геращенко, представник України в робочій підгрупі з політичних питань ТКГ, екс-посол України в США Олександр Моцик зазначив, що проведення іноземною державою референдуму на території іншої суверенної держави, "є тяжким міжнародним злочином".

"Росія один такий злочин вже зробила в Криму. Не варто повторювати на Донбасі, де РФ і її маріонетками вже здійснено тисячу злочинів проти людяності: збивання Боїнга, вбивства і поранення українців, незаконне утримання, тортури, руйнування інфраструктури, крадіжка власності, вивезення та демонтаж українських підприємств і шахт. Ми все це фіксуємо. Про все це нагадуємо кожного разу в Мінську. і чекаємо від уряду нових позовів проти РФ до міжнародних судів", - сказала перший віце-спікер Ради.

Вона наголосила, що замість "чергових сценаріїв розчленування України", Київ вимагає від Москви вивести свою зброю і техніку, і розформувати всі створені Кремлем помилкові "органи влади" на Донбасі, не передбачені Мінською угодою.

Також, за її словами, українська сторона в ТКГ у Мінську акцентувала на питанні порушення "режиму тиші" представниками окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), незважаючи на оголошене "хлібне перемир'я".

"Правда, що на час перемир'я ескалація спадає, але є вбиті і поранені, щодня фіксуються обстріли", - зазначила вона.

Також, за її словами, тривають поставки важкої зброї і техніки бойовикам ОРДЛО з боку РФ.

"Зокрема, СММ ОБСЄ виявила на окупованому Донбасі комплекс радіоелектронної розвідки"ТОРН", зенітно-ракетні комплекси, безпілотники, інше, а росіяни при цьому відмовляються відповідати на запитання української сторони, звідки на окупованому Донбасі з'явилося це новітнє озброєння російського виробництва", - зазначила І.Геращенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА