19:36 26.07.2018

Обвинувачений у розтраті майна екс-глава "Укрспецекспорту" Бондарчук отримав політичний притулок у Великій Британії

3 хв читати
Обвинувачений у розтраті майна екс-глава "Укрспецекспорту" Бондарчук отримав політичний притулок у Великій Британії

Екс-глава держкомпанії "Укрспецекспорт" у 2005-2008 рр. Сергій Бондарчук, якого обвинувачують в Україні в розтраті майна в особливо великих розмірах, отримав політичний притулок у Великобританії, повідомив заступник генпрокурора України Євген Єнін.

"Герой України побоявся постати перед українським правосуддям за свої корупційні злочини ...і попросив політичного притулку у Великобританії. Шкода, що британський суд такий притулок надав, незважаючи на зусилля українських і британських прокурорів", - написав Є.Єнін на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

Водночас заступник генпрокурора зазначив, що випадок С.Бондарчука - "не правило, а прикрий виняток". "За останні кілька років Генпрокуратура дістала вже не одного екс-чиновника за кордоном – кількість "безпечних місць" на карті світу постійно зменшується", - зазначив Є.Єнін.

Пізніше прес-служба Генеральної прокуратури України уточнила, що Великобританія відмовила Україні в екстрадиції С.Бондарчука на підставі отримання ним політичного притулку в цій країні.

"Таке рішення було дещо несподіваним, адже Генеральна прокуратура України зробила усе можливе для забезпечення екстрадиції директора державної компанії "Укрспецекспорт" і притягнення його до кримінальної відповідальності за заволодіння майном компанії в особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України) і службову підробку, що спричинило тяжкі наслідки (ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України)", - зазначено в повідомленні Генпрокуратури.

В українському відомстві зазначили, що про прохання британських структур Генеральна прокуратура України надала додаткові докази, що підтверджують умисний характер злочинних дій С.Бондарчука, а також гарантії належних умов утримання його під вартою і справедливого суду.

"Тим не менш, Генеральна прокуратура України вдячна команді прокурорів Королівської прокурорської служби за їхні зусилля і співпрацю в рамках окремих запитів про екстрадицію", - зазначено в повідомленні.

Як повідомлялося, в січні 2015 року Головна військова прокуратура Генпрокуратури України оголосила про підозру екс-главі держкомпанії "Укрспецекспорт" у 2005-2008 роках Сергію Бондарчуку в заволодінні $7,5 млн коштів держкомпанії. За рішенням уряду, з 2011 року "Укрспецекспорт" входить до держконцерну "Укроборонпром".

С. Бондарчуку було оголошено підозру за ч.5 ст.191 (заволодіння шляхом зловживання службовим становищем чужим майном, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах) та ч.2 ст.366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

За інформацією українських ЗМІ, за версією слідства, екс-глава "Укрспецекспорту" в 2005-2008 роках, змінив укладені раніше військові контракти, ввівши до них посередників і зменшивши тим самим доходи держави на $7,5 млн. Цю суму держкомпанія перерахувала за надання консультаційних послуг компаніям Aeropartner LLР і Aeropartner LLС, які за фактом ці послуги не надавали.

У лютому 2015 року МВС України оголосило екс-главу "Укрспецекспорту" в розшук, в червні того ж року на сайті Інтерполу з'явилася інформація про міжнародний розшук С.Бондарчука "за привласнення або розтрату майна в особливо великих розмірах". У березні 2017 року Ю.Луценко повідомив про арешт С.Бондарчука в Лондоні. Водночас, за даними Генпрокуратури України, в зв'язку з поданим екс-главою "Укрспецекспорту" проханням про надання йому політичного притулку у Великобританії, Високий суд Лондона відклав розгляд запиту правоохоронних органів України про його екстрадицію до розгляду запиту про політичний притулок.

С. Бондарчук очолював "Укрспецекспорт" з березня 2005 року до червня 2010 року, на час його перебування головою держкомпанії були укладені найбільші в історії ВТС України контракти, зокрема з КНР, Індією, Таїландом, Іраком. Президент Віктор Ющенко в лютому 2010 року указом присвоїв С. Бондарчуку звання "Герой України" за видатні особисті заслуги перед державою в розвитку ВТС. З вересня 2010 року - член партії "Наша Україна", потім - глава політради партії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА