19:53 30.07.2018

Польський депутат закликав стягнути репарації з Росії

2 хв читати
Польський депутат закликав стягнути репарації з Росії

Польському Сейму варто сформулювати претензії до Росії з приводу військових репарацій. Про це в інтерв'ю виданню Rzeczpospolita заявив глава парламентського комітету з питань виплати репарацій Аркадіуш Мулярчик.

"Я вважаю, що в наступному скликанні Сеймом має бути створений звіт щодо військових втрат, завданих радянською Росією", - сказав Мулярчик, зазначивши, що, за його даними, подібні звіти вже підготували держави Балтії.

Мулярчик додав, що з отриманням репарацій можуть виникнути проблеми, оскільки Росія "є країною, яка не дотримується права".

У вересні 2017 року міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський пообіцяв розглянути ініціативу депутатів Сейму про вимогу репарацій з Росії та Німеччини. "Після Другої світової війни у ​​нас було право на репарації зі східної, російської сторони, і росіяни несли відповідальність за те, щоб ці репарації нам передати", - стверджував він.
Вимагати репарації від Росії і Німеччини у вересні того ж року запропонували представники правлячої партії Польщі "Право і справедливість". Вони стверджували, що Берлін має компенсувати збитки, завдані під час Другої світової війни, а Москва - виконати зобов'язання за Ризьким договором 1921 року.

У березні Мулярчик заявив, що Польща має намір стягнути з Німеччини $ 850 млрд репарацій. Він також зазначив, що отримати компенсацію від Німеччини "реальніше", ніж від Росії. Пізніше вимоги знизили більш ніж на $ 300 млрд.

Ризький мирний договір, який встановив кордони між РРФСР, УРСР, БРСР та Польщею, підписали в 1921 році після завершення польсько-радянської війни. Радянська сторона обіцяла повернути Польщі військові трофеї і цінності, вивезені з країни, а також виплатити 30 млн золотих рублів за внесок Польщі в господарське життя Російської імперії і передати майно на 18 млн руб.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА