19:31 01.08.2018

Регламентний комітет Ради пропонує робити зйомку людей у парламенті лише у разі відсутності заперечень з їхнього боку

3 хв читати

У комітеті Верховної Ради з питань регламенту вважають, що фото-, відеозйомку людей у парламенті можуть проводити тільки якщо вони не заперечують проти цього.
Відповідну позицію регламентного комітету його керівник Павло Пинзеник направив до парламентського комітету з питань свободи слова, а член останнього, Ольга Червакова, опублікувала на своїй сторінці у Facebook у середу.
Згідно з документом, комітет вважає, що проведення зйомки у Верховній Раді має бути відкритим і не можна приховувати факт зйомки від особи, яка є об'єктом зйомки.
"Допускається зйомка особи без її згоди, якщо вона проводиться, зокрема відкрито в публічних місцях, доки особа, яку знімають на фото-, кіно-, теле- чи відео плівку, не висловить свого заперечення щодо цього. У такому разі зйомку необхідно припинити, а моменти записи за участю цієї особи вилучити", - зазначено в інформації регламентного комітету.
Також у комітеті вважають, що потрібно передбачити обов'язок журналістів називатися і пред'являти редакційне посвідчення.
Крім того, регламентний комітет вважає доречним пропозицію керівника прес-служби парламенту про визначення більш чітких критеріїв, за якими можна позбавляти акредитації журналістів.
У документі також йдеться про необхідність передбачити в кулуарах третього поверху Верховної Ради місце для роботи журналістів за зразком прес-центру для проведення відео-, аудіозаписи, інтерв'ю, брифінгів та інших заходів за участю народних депутатів і ЗМІ.
Як повідомлялося, комітет Ради із питань регламенту, розглянувши листа керівника прес-служби апарату Верховної Ради щодо упорядкування роботи акредитованих у парламенті журналістів і технічних працівників ЗМІ, рекомендував апарату створити робочу групу.
Як повідомив керівник комітету з питань регламенту Павло Пинзеник, робоча група має підготувати пропозицію про створення прес-центру на третьому поверсі кулуарів парламенту, підготувати зміни до положення про акредитацію журналістів, а також внести зміни до положення, що визначають порядок доступу до відкритих пленарних засідань парламенту.
Це рішення викликало обурення у парламентських журналістів, які побоюються, що другий поверх кулуарів, де зазвичай відбувається спілкування народних депутатів із журналістами, закриють для останніх.
"Із учорашнього вечора, коли цю інформацію про рішення регламентного комітету почали широко висвітлювати, стільки з'явилося захисників журналістів. Повірте, на цьому зроблять таку політику, і точно цю ініціативу не буде підтримано", - висловив переконання П.Пинзеник.
У свою чергу голова Верховної Ради України Андрій Парубій запевнив журналістів, що не вводитимуться жодні обмеження їх доступу до кулуарів парламенту.
"Ніяких обмежень для журналістів у висвітленні роботи парламенту не буде", - сказав.
20 червня комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав звернення керівника прес-служби апарату парламенту щодо позбавлення карт акредитації двох журналісток.
Керівник прес-служби Ірина Кармелюк звернулася до комітету з тим, щоб він схвалив позбавлення акредитації у Верховній Раді двох журналісток, одна з яких показала непристойний жест у відповідь на те, що її сфотографували.
Фотографію з цим жестом опублікував її автор, парламентський фотограф, на своїй сторінці у Facebook. У коментарях під фото розгорілася дискусія з використанням ненормативної лексики деякими її учасниками. В обговоренні брали участь, зокрема, дві названі журналістки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА