15:50 02.08.2018

Генпрокурор категорично проти пропозиції комітету Ради посилити правила роботи журналістів

2 хв читати
Генпрокурор категорично проти пропозиції комітету Ради посилити правила роботи журналістів

Генеральний прокурор Юрій Луценко виступає категорично проти пропозиції регламентного комітету Верховної Ради посилити правила роботи для журналістів і розцінює таку позицію як неправову.

"Глава регламентного комітету, як юрист, усвідомлено дотримується неправову позицію, трактуючи депутатів у приміщенні Верховної Ради як виключно фізичних осіб-громадян України, які мають право на приватне життя. Це правда до того ступеня, доки депутат не стає публічною особою і не заходить в публічне приміщення, де є акредитовані журналісти для фіксації їхніх публічних дій", - сказав Ю.Луценко на брифінгу журналістам на полігоні ЦСО "Альфа"(стрільбище "Конча-Заспа" під Києвом) у четвер.

Тому, як наголосив він, те, що робить депутат вдома або на відпочинку - це його приватне життя, яка також може бути ущемлене з урахуванням суспільного інтересу до публічних осіб. А в приміщенні парламенту "депутат є публічною особою в публічному просторі, де журналіст не повинен ні називатися, ні носити бейджи, ні питати дозволу", наголосив Ю.Луценко.

Він акцентував увагу на тому, що це правова позиція українського і європейського законодавств, і вона є обов'язковою до виконання. "Я про це говорив на комітеті, але комітет знову продемонстрував свою функцію загону депутатської самооборони", - сказав генпрокурор.

"Якщо короткий коментар, то він зводиться до одного слова - це свинство", - резюмував Ю.Луценко.

Як повідомлялося, Комітет із питань регламенту, розглянувши лист керівника прес-служби апарату Верховної Ради щодо упорядкування роботи акредитованих в парламенті журналістів і технічних працівників ЗМІ, рекомендував апарату створити робочу групу. Робоча група мала підготувати пропозицію про створення прес-центру на третьому поверсі кулуарів парламенту, підготувати зміни до положення про акредитацію журналістів, а також внести зміни до положення, які визначають порядок доступу до відкритих пленарних засідань парламенту.

Це рішення викликало обурення у парламентських журналістів, які побоюються, що другий поверх кулуарів, де зазвичай відбувається спілкування народних депутатів із журналістами, закриють для останніх.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій запевнив, що жодних обмежень для журналістів у доступі в кулуари парламенту не буде вводитися.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА