18:48 02.08.2018

Київ готовий передати представникам ОРДЛО засуджених за злочини проти територіальної цілісності України, окрім 36 громадян РФ

2 хв читати
Київ готовий передати представникам ОРДЛО засуджених за злочини проти територіальної цілісності України, окрім 36 громадян РФ

Українська сторона готова передати представникам окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) засуджених за злочини проти територіальної цілісності України з метою звільнення українців, за винятком 36 громадян РФ, яких Київ може передати лише Росії, наголошує представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Ми готові до найширших компромісів заради звільнення наших військових. Ми готові передати ОРДЛО засуджених за злочини проти територіальної цілісності України (окрім 36 росіян - цих лише РФ), щоб звільнити наших військових і цивільних з ОРДЛО", - написала І.Геращенко на своїй сторінці у Facebook у четвер.

Вона також підтвердила, що прізвища українців, яких понад три роки утримують бойовики, неодноразово звучали і в Мінську в рамках роботи ТКГ, і під час телефонних переговорів президента України Петра Порошенка з президентом РФ Володимиром Путіним, і на переговорах в "нормандському форматі" на рівні міністрів закордонних справ і політичних радників.

І.Геращенко також зазначила, що триває дискусія навколо ініціативи, щоб наступна зустріч гуманітарної підгрупи в Мінську тривала два дні - 21 і 22 серпня. "Я впевнена, що в цьому є сенс, якщо дійсно буде результат, а не порожня балаканина. І в порядку денному цієї зустрічі має окремим пунктом стояти звільнення українців з ОРДЛО, окремим - передання РФ 36 росіян в обмін на політв'язнів", - пояснила вона позицію української сторони.

За словами представника України в гуманітарній підгрупі, в Києві готові до компромісів і вважають за доцільне, щоб на цю зустріч були запрошені український і російський омбудсмени Людмила Денісова та Тетяна Москалькова, про що українська сторона заявила на засіданні ТКГ 25 липня.

"Єдине - це готовність РФ. Поки ми бачимо, що РФ не зацікавлена в розблокуванні питання звільнення заручників, незважаючи на всі зусилля української сторони і наших партнерів із "нормандського формату" і США. Зате Кремль, схоже, планує використовувати чутливу тему заручників під українські вибори, примушуючи Київ до прямого діалогу з Донецьком і Луганськом і розкручуючи через заручників проросійських кандидатів і лояльні до Кремля політсили", - прогнозує І.Геращенко.

Як повідомляли російські ЗМІ, 25 липня в Мінську російська сторона запропонувала на одному із засідань продовжити роботу політичної підгрупи до двох днів. Представники ОРДЛО підтримали цю пропозицію.

Крім того, спецпредставник ОБСЄ Мартін Зайдік 25 липня повідомив, що передбачається триденне засідання робочої групи і з гуманітарних, і з політичних питань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА