19:37 02.08.2018

Законодавчих перешкод для роботи Антикорупційного суду більше немає - TI Україна

3 хв читати

Антикорупційна організація Transparency International (TI) Україна вітає завершення створення законодавчої бази для роботи Вищого антикорупційного суду України (ВАКС).
"Увага представництва міжнародної антикорупційної організації відтепер зосереджується на прозорості процесу формування Громадської ради міжнародних експертів і конкурсі із відбору суддів Вищого антикорупційного суду", - йдеться в заяві організації, оприлюдненій у четвер.
В організації зазначають, що підписання 2 серпня 2018 року главою держави змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з ухваленням закону про ВАКС прибрало всі законодавчі перешкоди для створення та ефективної роботи Антикорупційного суду. "Зокрема, цей документ усуває недоопрацювання закону "Про Вищий антикорупційний суд" у частині, що стосується розгляду апеляцій. Отже, всі апеляційні скарги за підсудними ВАКС буде в майбутньому розглядати лише Антикорупційний суд. Навіть ті, які наразі слухаються в судах загальної юрисдикції", - йдеться в заяві.
Transparency International Україна вітає цей крок. "Незважаючи на тривалі гострі дискусії і суперечки між різними зацікавленими сторонами та інституціями кінцевий варіант закону відповідає інтересам українського суспільства", - наголошують в організації.
Українське представництво глобальної антикорупційної мережі Transparency International відтепер зосереджуватиме свою увагу на прозорості процесів, які стосуються безпосередньо формування ВАКС. "Ми пильно стежитимемо та інформуватимемо суспільство про те, як триває відбір і призначення складу Громадської ради міжнародних експертів і конкурс із обрання суддів майбутнього Вищого антикорупційного суду. Закликаємо долучитися до цього процесу інші громадські організації та журналістів", - заявляють в організації.
В TI Україна зазначають, що досвід формування НАЗК, САП і НАБУ засвідчив, що кадрові питання є визначальними на етапі становлення антикорупційних органів, і саме від професійності та доброчесності майбутніх суддів ВАКС залежатиме, чи буде покарана топ-корупція в майбутньому.
Як повідомлялося, 2 серпня президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з ухваленням закону "Про Вищий антикорупційний суд", що дозволяє забезпечити початок роботи та подальше функціонування Вищого антикорупційного суду (ВАКС).
Законом вирішуються деякі питання організації діяльності ВАКС і гарантій діяльності його суддів, зокрема, передбачена деталізація діяльності палат вищих спеціалізованих судів та закріплення певної інституційної, організаційної, кадрової та фінансової автономії Апеляційної палати вищого спеціалізованого суду. Водночас законом передбачено, що апеляційний розгляд справ щодо топ-корупціонерів здійснюватиме виключно Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду.
12 липня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №7441 про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів з поправкою щодо передання до ВАКС всіх підслідних йому справ з дня початку його роботи. З його прийняттям кримінальні провадження у підслідних ВАКС злочинах, судові розгляди яких у судах першої та апеляційної інстанціях не завершені до початку роботи антикорупційного суду, передаються до ВАКС з дня початку його роботи.
Законопроект був однією з необхідних умов для отримання Україною чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду.
Цей закон є імплементаційним для закону про Вищий антикорупційний суд, раніше ухвалений парламентом.
 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА