11:04 03.08.2018

Денісова пропонує обміняти засудженого громадянина РФ Седікова на одного з українців, засуджених у Росії

3 хв читати
Денісова пропонує обміняти засудженого громадянина РФ Седікова на одного з українців, засуджених у Росії

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що засуджений в Україні громадянин РФ Олексій Седіков, який відбуває покарання в Бучанській виправній колонії, просить перевести його до РФ. Український омбудсмен пропонує розглянути можливість його обміну на одного з громадян України, які перебувають у російських в'язницях і потребують медичної допомоги.

"2 серпня мені надійшов лист від ... Седікова О.С., адресований президенту Російської Федерації Путіну В.В., у якому він просить перевести його до Російської Федерації... Прошу розглянути можливість обміну громадянина Російської Федерації Седікова О.С. на одного з громадян України, який перебуває в пенітенціарній установі Російської Федерації та потребує надання кваліфікованої медичної допомоги з залученням фахівців", - ідеться в листах Л.Денісової на ім'я російського омбудсмена Тетяни Москалькової та радника президента РФ, голови Ради при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайла Федотова.

У листі, фотокопію якого оприлюднено на сторінці у Facebook, український омбудсмен зазначила, що в пенітенціарних установах в РФ наразі утримуються громадяни України Олег Сенцов, Володимир Балух та Станіслав Клих, які оголосили голодування і тривалий час не вживають їжі, що негативно впливає на стан їхнього здоров'я. Крім того, в пенітенціарній установі РФ перебуває Олександр Кольченко, стан здоров'я якого погіршився.

Л.Денісова нагадала, що 31 липня відвідала в Бучанській виправній колонії №85 громадянина РФ О.Седікова, засудженого до 11 років позбавлення волі за тероризм.

"Під час особистої зустрічі Седіков О.С. зі скаргами на умови утримання і надання йому медичної допомоги не звертався. Водночас за медичними показаннями Седіков О.С. потребує невідкладного оперативного втручання з огляду на травми правого стегна... Однак у лікувальному закладі при виправній колонії немає можливості проведення складного оперативного втручання, а в бюджеті пенітенціарної установи не передбачено коштів для оплати операцій в закладі охорони здоров'я", - наголошується в листі омбудсмена.

У коментарі до цього документа Л.Денісова пояснила, що О.Седіков у заяві на ім'я президента РФ просить повернути його на територію Росії шляхом обміну на одного з українських політв'язнів.

"Цього листа було направлено до МЗС України, щоб вони дипломатичною поштою відправили його в адміністрацію президента РФ. Також я звернулася до Ірини Геращенко - представника України в гуманітарній підгрупі ТКГ з урегулювання ситуації на Донбасі, до МЗС України, до уповноваженого з прав людини РФ Тетяни Москалькової та до радника президента РФ, голови Ради при президентові РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайла Федотова щодо сприяння можливості гуманітарного обміну "один на один". На Сенцова, Балуха, Клиха або Кольченка, яким, як і Седікову, потрібна медична допомога", - зазначила уповноважений Верховної Ради з прав людини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА