10:20 06.08.2018

Саудівська Аравія припинила ділові зв'язки з Канадою, видворила канадського посла

2 хв читати
Саудівська Аравія припинила ділові зв'язки з Канадою, видворила канадського посла

Саудівська Аравія рано вранці в понеділок оголосила про припинення всіх інвестицій в Канаду і нових торгових транзакцій через суперечку про арешт активісток, які боролися за право жінок водити автомобіль, повідомляє Saudi Press Agency.

МЗС Саудівської Аравії оголосив посла Канади персоною нон-ґрата, а також відкликав посла Саудівської Аравії з Оттави, йдеться в повідомленні зовнішньополітичного відомства королівства, розміщеному в "Твіттері". Канадський дипломат має полишити Саудівську Аравію протягом 24 годин.

Саудівська Аравія прийняла рішення про скасування заборони для жінок на водіння автомобіля в вересні 2017 року, проте воно вступило в силу лише 24 червня 2018 року. Кілька активісток були заарештовані в травні і червні поточного року, безпосередньо перед вступом нових правил у силу.

Минулої п'ятниці МЗС Канади закликав владу Саудівської Аравії негайно звільнити заарештованих правозахисниць, зокрема й Самар Бадаві. У неділю Саудівська Аравія опублікувала багатослівну відповідь, в якій позиція Канади була охарактеризована як "абсолютно хибна і така, що містить абсолютно неправдиві твердження". Глава МЗС Канади Христя Фріланд того ж дня висловила "серйозне занепокоєння" у зв'язку з цією ситуацією і попросила Ер-Ріяд роз'яснити те, що відбувається.

Канадські заяви були розцінені в саудівській столиці як втручання у внутрішні справи. Найбільше Саудівську Аравію обурили слова про "негайне звільнення".

"Будь-які інші спроби Канади втрутитися в наші внутрішні справи означають, що нам дозволяється втручатися у внутрішні справи Канади", - йдеться в повідомленні саудівського МЗС.

Дипломатичне протистояння Саудівської Аравії і Канади швидко знайшло відображення в соцмережах. Користувачі з Саудівської Аравії в Twitter почали активно висловлювати занепокоєння через порушенням прав корінного населення Канади і вимагати незалежності Квебека.

Франкомовний Квебек на референдумах в 1980 і 1995 роках прийняв рішення залишитися у складі Канади, проте питання про його відділенні залишається одним із найболісніших у канадській внутрішній політиці.

За даними агентства Bloomberg, з 2006 року Саудівська Аравія інвестувала близько $6 млрд у канадські компанії. Інвестиції Саудівської Аравії в Канаду передбачають G3 Global Holdings Ltd. - спільне підприємство Bunge Ltd. і Saudi Agricultural&Livestock Investment Co., остання також у 2015 році купила колишню Канадську раду з пшениці.

Експорт Канади до Саудівської Аравії з початку поточного року оцінюється приблизно у 1,4 млрд канадських доларів ($1,1 млрд), імпорт з королівства - близько 2 млрд канадських доларів. Для порівняння: США, основний торговий партнер Канади, закуповують у північного сусіда товари більш ніж на $300 млрд на рік.

Майже половина (45%) канадського експорту припадає на автомобілі, автокомпоненти, а також танки та іншу військову техніку. При цьому 98% імпорту з Саудівської Аравії до Канади становлять нафта і мідна руда.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА