15:20 06.08.2018

Геращенко у вересні запропонує у ВР дискусію щодо продовження закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО

4 хв читати
Геращенко у вересні запропонує у ВР дискусію щодо продовження закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО

Спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік звернувся до керівництва Верховної Ради з приводу терміну дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ, перший віце-спікер Ірина Геращенко у вересні запропонує колегам дискусію за цією ініціативою.

"До керівництва ВР (спікера та заступників) звернувся спеціальний представник головуючого в ОБСЄ, представник у ТКГ Мартін Сайдік. (...) У своєму листі Мартін Сайдік звертає увагу на те, що дія закону України, який передбачає особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, пролонгована на рік в жовтні 2017 року, завершується ", - написала вона на сторінці в Facebook у понеділок.

Крім того, за словами І.Геращенко, у цьому листі спецпредставник ОБСЄ "справедливо зазначає, що пролонгація закону могла б сприяти залученню сил ООН для вирішення конфлікту і також дала б потрібний сигнал міжнародній спільноті для подальшої підтримки цих зусиль".

Політик зазначила, що пролонгація закону в 2017 році "значно посилила переговорні позиції наших дипломатів і влади та допомогла продовженню санкцій проти РФ у січні та липні 2018 року", тоді як РФ "і на крок" не просунулася у виконанні Мінських угод.

На думку І.Геращенко, Кремль очікує, що Верховна Рада "в запалі передвиборчих баталій" не зможе пролонгувати закон, і Україну звинуватять у зриві політичного блоку, а "друзі Кремля в ЄС, які мріють про скасування санкцій, отримають залізобетонний аргумент". Бойовики, вважає перший віце-спікер, здійснять "вибори", в яких Кремль також звинуватить Київ.

"На першій у вересні погоджувальній раді звернуся до лідерів фракцій із проханням провести дискусію щодо питання пролонгації закону. Готова як учасник мінських переговорів прийти на зустріч із фракціями, якщо є потреба та бажання, й відповісти на запитання. Також запропоную колегам перше засідання нашої неформальної мінської платформи присвятити саме цій проблематиці. Голосування буде непростим і цікавим і точно покаже, хто докладає зусиль для того, щоб ЄС продовжив санкції, а хто зацікавлений у знятті санкцій із РФ ", - повідомила про свої плани І.Геращенко.

6 жовтня 2017 року Верховна Рада продовжила на рік термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, який мав втратити чинність 18 жовтня 2017 року.

Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності лише "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону (про особливий порядок місцевого самоврядування - ІФ), зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України".

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки.

Стаття 10 (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах. У цій статті також прописані умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов – виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, спостереження за виборами, зокрема представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму та свободи агітації.

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що Україна опиниться в невигідній ситуації, якщо не продовжить дію закону про особливий статус Донбасу.

"Я не бачу ніякої шкоди в продовженні дії закону. Нічого не зміниться від сьогодні й до того дня, коли дію закону вже буде продовжено. Думаю, в цьому нічого поганого. Зате Росія використовуватиме призупинення дії закону як причини та скаржитиметься на Україну. Там скажуть, що Україна не хоче виконувати Мінські угоди. Тому просто не давайте Росії цього аргументу. Продовження дії закону нічого насправді не змінить", - заявив К.Волкер в інтерв'ю "Голосу Америки", оприлюдненому 25 липня.

4 серпня голова парламенту Андрій Парубій заявив, що рішення про те, чи продовжувати цей закон, Верховна Рада ухвалить ближче до завершення терміну його дії в жовтні, воно залежатиме від позиції міжнародних партнерів із цього питання.

"Перед закінченням терміну цього року будемо радитися - чи є необхідність ще на рік продовжити, або такої необхідності вже і немає. Це у великій мірі залежатиме і від позиції наших міжнародних партнерів. Адже зрозуміло: нам вкрай важливо утримати санкції проти Росії. Для міжнародного позиціонування України, для захисту українських інтересів не лише на внутрішньодержавному, а й на міждержавному рівні, наскільки це буде важливо", - сказав він журналістам у Львівській області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА