12:58 10.08.2018

НАБУ аналізує інформацію про нібито участь Манафорта у виборчій кампанії кандидата в президенти України Порошенка

3 хв читати
НАБУ аналізує інформацію про нібито участь Манафорта у виборчій кампанії кандидата в президенти України Порошенка

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) аналізує інформацію про нібито участь американського політтехнолога Пола Манафорта у виборчій кампанії кандидата в президенти України Петра Порошенка в 2014 році, зазначає директор Бюро Артем Ситник.

На брифінгу в п'ятницю в Києві він нагадав, що коли з'явилися матеріали так званої "амбарної книги" Партії регіонів, там фігурувало прізвище П.Манафорта, про що НАБУ повідомило свого часу.

"Наслідком цього для мене особисто були два позови про визнання моїх дій незаконними та кримінальну справу про втручання у вибори президента США, хоча пріоритетом тоді для нас були чинні чиновники, підслідні антикорупційного бюро", - зазначив він.

При цьому А.Ситник додав, що позови ще не розглянуті, а щодо етапу його справи щодо втручання у вибори йому не відомо.

За словами директора НАБУ, дії П.Манафорта формально не підслідні Бюро, але "та інформація, яка зараз оприлюднена, не була раніше відома". "Це свіжа інформація, тому ми її аналізуємо ... за наявності підстав вдаватимемося до дій", - запевнив він.

А.Ситник нагадав, що розслідуванням справи "амбарної книги" займається Генеральна прокуратура України.

Нещодавно ЗМІ повідомили, що перший свідок у справі П.Манафорта Тед Девайн розповів на засіданні суду 31 липня, що колишній партнер П.Манафорта Річард Гейтс пропонував йому працювати на П.Порошенка. У свою чергу, Р.Гейтс сказав у суді, що П.Манафорт допомагав П.Порошенку під час передвиборної кампанії в 2014 році.

У свою чергу, народний депутат України від фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Гринів (у 2014 році - заступник керівника виборчого штабу майбутнього глави держави) заявив, що П.Манафорт пропонував свої послуги зі співробітництва команді кандидата в президенти П.Порошенка.

"Чи зустрічався я з Манафортом у 2014 році? Так, зустрічався. Чи була від нього пропозиція, що він би хотів працювати у кампанії (виборчій кампанії - ІФ)? Так, була... Скільки тривала зустріч? Умовно три години. І на цьому все закінчилося", - розповів І.Гринів агентству "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи отримав П.Манафорт відмову на свої пропозиції, І.Гринів сказав: "Так, відмовилися".

Розповідаючи про причини відмови в послугах американського політтехнолога, депутат додав: "Нікого не хочу образити, але не прийнято було пропозицію ... А по-друге, давайте все-таки чітко розуміти, що це було неприйнятно".

Як відомо, щодо П.Манафорта порушено дві справи, що розглядаються в федеральному окружному суді Олександрії (штат Вірджинія, США) і в окружному суді столичного округу Коламбія.

П.Манафорта, зокрема, обвинувачують в ухиленні від сплати податків на суму понад $30 млн у період роботи лобістом на українську "Партію регіонів" і на колишнього президента України Віктора Януковича, які він відмивав через офшори. Сторона обвинувачення наполягає на тому, що ще в 2006 році дохід П.Манафорта становив мільйони доларів, які він отримував від уряду України і українських олігархів. Ці кошти були передані П.Манафорту для того, щоб він підтримував В.Януковича. Після того, як екс-глава України в 2014 році полишив країну, дохід П.Манафорта різко впав, відзначала британська газета "Гардіан".

Західні ЗМІ зазначають, що П.Манафорт може бути засуджений до 305 років позбавлення волі у разі, якщо його визнають винним за всіма пред'явленими пунктами обвинувачення.

Обвинувачення на адресу П.Манафорта були висунуті в рамках розслідування спецпрокурора Р.Мюллер, присвяченого можливому втручанню Росії в американські вибори в 2016 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА