13:32 15.08.2018

КВУ закликає ЦВК "розблокувати" процес виборів до об'єднаних громад

2 хв читати

Громадська організація "Комітет виборців України" (КВУ) закликає Центральну виборчу комісію розблокувати процес призначення і проведення виборів в об'єднаних територіальних громадах.

У заяві на сайті КВУ зазначається, що така ситуація виникла після звернення ЦВК 9 серпня до комітету Верховної Ради з правової політики та правосуддя. Згідно зі зверненням, Комісія відмовилася призначати вибори в об'єднаних громадах до отримання роз'яснення щодо особливостей призначення таких виборів.

У ЦВК вважають, що визнання Конституційним судом України від 26 квітня 2018 року неконституційним закону "Про всеукраїнський референдум" могло відновити дію попереднього закону "Про всеукраїнський та місцеві референдуми", в якому закладено інший підхід до об'єднання громад. Зокрема, однією з вимог для такого об'єднання є обов'язкове проведення місцевого референдуму.

"Комітет виборців України розглядає таку позицію ЦВК як юридично необґрунтовану і таку, що суперечить здійсненню виборчих прав громадян. Старий закон "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" вважається офіційно таким, що втратив силу. Жодних змін у його статусі після ухвалення рішення КС від 26 квітня 2018 року не відбулося. Об'єднання громад відбувалося відповідно до закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад", який є чинним в Україні і не передбачає обов'язкового проведення місцевих референдумів", - йдеться в заяві КВУ в середу.

В організації також зазначають, що комітети парламенту не уповноважені на офіційне трактування норм законодавства.

У КВУ зазначили, що попередньо як мінімум на жовтень 2018 року було заплановано вибори до більш ніж 100 об'єднаних громадах, в яких проживає мільйон осіб. У разі призначення виборів на останню неділю жовтня 2018 роки вибори мали бути призначені ЦВК до 17 серпня.

Комітет виборців вказує, що ЦВК може призначити вибори на іншу дату (пізніше жовтня 2018 роки) у разі внесення змін до своєї постанови від 12 лютого 2016 року про порядок призначення перших виборів в об'єднаних територіальних громадах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА