12:13 17.08.2018

Трамп має намір відкликати доступ до секретної інформації у чиновників, пов'язаних із російським розслідуванням

3 хв читати
Трамп має намір відкликати доступ до секретної інформації у чиновників, пов'язаних із російським розслідуванням

Президент США Дональд Трамп планує відкликати допуск до секретної інформації у деяких американських офіційних осіб, які або були пов'язані з розслідуванням стосовно "російської справи", або критикували роботу глави держави, повідомляє газета "Вашингтон пост" із посиланням на двох неназваних співробітників Білого дому.

"Президент Трамп розповів своїм радникам, що має намір відкликати більше допусків до секретних матеріалів у рамках подальших заходів, спрямованих проти людей, які критикували його або відіграли певну роль у розслідуванні можливого російського втручання в президентські вибори 2016 року", - пише видання.

За інформацією газети, Д.Трамп може вже незабаром вдатися до таких дій. Ці заходи стосуватимуться тих, хто згадується у спеціальному списку Білого дому: у ньому фігурують імена колишніх керівників американських розвідслужб, яких, як вважають в адміністрації США, можливо, варто позбавити доступу до секретних даних.

"За словами представників Білого дому, які говорили на умовах анонімності, Трамп має намір діяти проти решти осіб, імена яких у списку тих, кого може стосуватися відкликання доступу до секретних матеріалів, і він може почати діяти скоро", - зазначає видання.

Однак наближені американського лідера розповіли, що наразі вони намагаються вжити термінових заходів, щоб цей список переглянули.

Також, за словами помічників Д. Трампа, президент вважає, що йому вдалося зайняти "сильну і рішучу" позицію в ситуації з екс-директором ЦРУ Дж.Бреннаном. Вони також розповіли, що кожного разу, коли Д.Трамп бачить Дж.Бреннана по телевізору, він висловлює глибоке презирство.

Наближені президента США відзначили, що на тлі розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера стосовно "російської справи" поведінка Д.Трампа залишається "імпульсивною та непередбачуваною".

"Вашингтон пост" нагадує, що за останні півтора року Д.Трамп звільнив або погрожував вжити відповідних заходів щодо приблизно десяти нинішніх і колишніх офіційних осіб, пов'язаних із розслідування про втручання у вибори президента США в 2016 році, яке він не раз називав "полюванням на відьом ".

Цього тижня глава держави прийняв рішення відкликати допуск Дж.Бреннана до секретної інформації, заявивши, що екс-директор ЦРУ "поставив під сумнів свою об'єктивність і репутацію". Д.Трамп також звинуватив Дж.Бреннана в тому, що той "висував необґрунтовані, обурливі обвинувачення".

У заяві американського лідера йшлося також про те, що він розглядає можливість позбавлення доступу до секретних даних і інших колишніх керівників розвідслужб, зокрема екс-глав ФБР, нацрозвідки й АНБ: Джеймса Комі, Джеймса Клеппера та Майкла Гейдена, а також екс-заступника голови ФБР Ендрю Маккейба.

Частина цих людей справді відіграла роль у розслідуванні можливого втручання РФ в американські вибори 2016 року. Так, Дж.Клеппер і Дж.Бреннан до інавгурації Д. Трампа інформували його про хід розслідування. Дж.Комі та його заступник Е.Маккейб опікувалися цією тематикою до відходу зі своїх посад - уже після обрання нинішнього президента.

Дж.Бреннан назвав рішення про позбавлення його доступу до секретної інформації політично мотивованим зловживанням владою та способом помститися за критику на адресу адміністрації США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА